Gebraden kip uit de crockpot

Crockpot Chicken-9

Dit recept voor gebraden kip uit de crockpot is heerlijk. De kip is mals en sappig onder een knapperige kruidige korst. De groenten stoom je direct mee! Een makkie!

Mijn keuken staat inmiddels vrij vol met allerlei kookgerei en apparatuur. Mijn crockpot gebruik ik niet zo heel vaak, maar als ik het dan weer op het aanrecht zet, dan ben ik steeds weer erg blij dat ik hem heb. Op vrij eenvoudige wijze, kan je een heerlijke maaltijd op tafel toveren. Het ideale van een crockpot is, dat je er niet veel tijd aan hoeft te besteden. Het eten kookt zichzelf wel gaar. Dan kan je je tijd besteden aan andere dingen.

Zolang je leeft is tijd je meest waardevolle bezit. Elke minuut die verstrijkt is een minuut die je niet meer terug kunt halen. Tijd kan je besteden aan jezelf, aan je gezin, aan je familie en vrienden, aan je werk, je hobbies en overtuigingen. Jij bent de baas over je eigen tijd.

Ik wil mijn tijd gebruiken om liefde te delen en waarde toe te voegen aan de wereld. Ik wil mijn tijd zo waardevol mogelijk besteden. Ik wil liefhebben. Ik wil scheppen en mooie dingen tot stand brengen. Ik probeer dat te doen in alles waarin ik mijn tijd steek. Vaak heel praktisch, met de handen uit mouwen. Tegelijkertijd ben ik een dromer. Ik kan verdwalen in mijn eigen gedachten Het nadeel daarvan is, dat er soms (te) veel ideeën, gedachten en overpeinzingen in mijn hoofd rondzweven dat ik de tijd vergeet. Of misschien bestaat de tijd dan even niet meer…
Maar goed. Die combinatie maakt dat ik dagen heb waarop ik de grootste chaoot ben die er bestaat. En op andere momenten heb ik het nodig om die gedachten te structureren en organiseren en dus ook mijn doen en laten.  

Deze diashow vereist JavaScript.

Op dat soort momenten van gestructureerde orde haal ik de crockpot tevoorschijn. Ik plan de maaltijd en in de ochtend zet ik alles klaar. Het mooie is, dat ik maar een paar minuten nodig heb om de ingrediënten te verzamelen, snijden en bereiden en vervolgens is het aan de crockpot. Ik hoef er niet meer aan te denken, want als het eten klaar is verspringt het apparaat naar warm en klaar is kees. Ik kan dan doorgaan met luchtkastelen bouwen, recepten bedenken en nadenken over van alles en nog wat, en mijn kip? Die kip uit de crockpot, die brandt niet aan!

Hele gebraden kip uit de crockpot
Ook een hele kip kan je in de crockpot bereiden. Bereid de groenten meteen mee en je bent klaar voor het avondeten.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 3 theelepels zout
 2. 2 theelepels paprika
 3. 1 theelepel cayennepeper
 4. 2 theelepels uienpoeder
 5. 1 theelepel witte peper
 6. ½ theelepel knoflookpoeder
 7. ½ theelepel zwarte peper
 8. 1 theelepel gemalen koriander
 9. 1 theelepel gemalen komijn
 10. 1 hele kip van ongeveer 1½-2 kilo
 11. 2 middelgrote uien
 12. 4-5 wortels
 13. 4 selderijstengels
 14. 3 tenen knoflook
 15. 3 lenteuitjes
 16. 1 kleine kop bloemkool
 17. 1 citroen
 18. 1 eetlepel olijfolie
Keukenbenodigdheden
 1. Crockpot (groot formaat)
 2. knoflookpers
 3. Keukenpapier
 4. Bakplaat (of een ovenschaal)
Zo ga je te werk
 1. Doe alle specerijen in een kom. Meng alles samen en zet opzij.
 2. Schil de wortels en snijd ze in stukken van ongeveer 3 centimeter lang. Snijd ook de selderijstengels en lenteuitjes in stukken van ongeveer 3 cm. Doe alle groenten in de crockpot.
 3. Schil de uien en snijd ze in grove stukken. Fruit de uien lichtjes aan in een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Pers de knoflookteentjes met een knoflookpers uit en doe deze bij de uien in de koekenpan. Bak de knoflook een minuutje met de uien mee. Zet het vuur uit. Doe de gefruite uien en knoflook in de crockpot bij de andere groenten.
 4. Snijd de bloemkool in kleine roosjes met een grootte van ongeveer 3 cm. Leg de bloemkool in de crockpot bij de andere groenten. Meng de groenten goed door elkaar.
 5. Boen de citroen goed schoon. Snijd de citroen doormidden in 2 stukken. Leg even opzij.
 6. Neem de hele kip erbij. Was de kip onder stromend warm water. Dep de kip goed droog van binnen en buiten met keukenpapier.
 7. Besprenkel de binnenkant van de kip met zout, peper en twee theelepels van de specerijmix. Doe vervolgens de twee citroenhelften in de holte van de kip.
 8. Gebruik de rest van de specerijmix om de kip ermee in te wrijven. Gebruik alles, zodat er een mooi laagje specerijen op de kip blijft plakken.
 9. Leg de kip in de crockpot op de groenten.
 10. Doe de deksel op de crockpot. Stel de crockpot in op de hoogste stand. Stel de tijd in op 5 uur bij een kip van 1½ kilo en op 6 uur voor een kip van 2 kilo.
 11. Laat de crockpot het werk doen en ga iets maken, dagdromen, een boswandeling maken of doe wat het dan ook is waar je je tijd aan wilt besteden.
 12. Als de kip gaar is doe je de oven aan. Stel de grill in op de hoogste stand. Leg de kip op een bakplaat of in een ovenschaal. Zet de kip 5 minuten onder de grill voor een mooi krokant korstje op de kip.
 13. Laat de kip na het grillen 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt om hem te serveren.
 14. Deze kruidige kip uit de crockpot kan je prima serveren met gebakken aardappeltjes of friet.
Tip van Oma
 1. Om een hele kip in de crockpot te bereiden heb je wel een crockpot nodig waar een hele kip in past. Als dat niet past kan je ook kippenbouten gebruiken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

3 reacties

 • Egbert Verhoef. schreef:

  Kunt u mijn een recept geven van een honing koek AUB.

 • Sjaan schreef:

  weet niet wat een crokpot is en hoe dat die er uit ziet graag een reactie en groetjes Sjaan

  • Alesig schreef:

   Hoi Sjaan,

   Bedankt voor je reactie. Een Crockpot is een elektrische kookpan. Meestal met een keramische pan en met een glazen deksel. Deze zijn in kookwinkels en ook via internet ook in Nederland goed te verkrijgen. Via deze link Foto Crockpot kom je op een eerdere post van mij over moederdag waar je ook een foto kunt zien van de Crockpot. Ik heb de Crockpot toen cadeau gekregen. Er zijn overigens wel vele andere varianten en maten verkrijgbaar.

   Hartelijke groeten,
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.