Currykip

Currykip-10

Met een selectie van eigen specerijen maak je deze heerlijke oosters getinte Currykip. Het is lekker kruidig, gezond en vol smakelijke groenten!

Toen ik deze Currykip bereidde was manlief niet thuis. Hij was een middag weg. Hij zou wel thuis eten. Deze Currykip heeft wat tijd nodig op het vuur, dus ik was al begonnen met koken. Toen hij thuiskwam, liep hij de keuken binnen. Ik was nog bezig met de bloemkoolrijst. Met een glimlach snoof hij met zijn neus en zei: “Ik rook het buiten al! Dat ruikt goed zeg. Wat eten we?”. Hij deed de deksel van de pan omhoog en keek naar het mooie gele kipgerecht dat vredig in de gietijzeren pan stond te pruttelen. Ik kreeg een kus op mijn voorhoofd. Hij begon samen met dochterlief de tafel te dekken. Het zou zo een scene kunnen zijn uit het leven van een traditioneel jaren vijftig-gezin. Vrouw staat achter het aanrecht en man komt thuis om het vlees te snijden… (;-).

De tijden zijn gelukkig heel anders. We maken nu keuzes over hoe we ons leven inrichten. Wat voor mijn buren werkt hoeft niet voor ons te werken. Deze burgerlijkheid, daar kiezen we samen voor, dat is soms fijn. Ik hou eenmaal van koken én manlief gelukkig van lekker eten. Dat sluit mooi op elkaar aan. En op dagen, dat ik geen zin heb om te koken (ja, ook een foodblogger heeft wel eens geen zin om te koken), dan draaien we alles om en dan staat manlief achter de potten en pannen. Samen, dat staat centraal bij ons. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Het zelf bedenken en maken van een gerecht zoals deze Currykip is in basis simpel. Kies voor dingen die je lekker vindt, combineer en probeer het uit. Als het smaakt, schrijf het op en je hebt een nieuw recept. Zo gaat het ongeveer bij mij. Voor deze Currykip is dat niet anders. Ik hou van kip. Ik hou van specerijen. Ik hou van groenten. Breng dat alles samen in de pan en je krijgt deze goed smakende Currykip. De basis voor een goede curry is het specerijmengsel. Soms is dat een specerijenpasta en soms losse specerijen. In dit geval kies ik voor losse specerijen. Het verhitten van de specerijen is hierbij een belangrijke stap. De specerijen moeten verhit worden, om optimaal te kunnen werken en zo smaak, geur en kleur af te geven.

Currykip
Serves 6
Een curry is niet meer dan een goede stoofpot vol met kruiden en specerijen. Met kipkarbonades en lekker veel groenten maak je deze heerlijke Currykip.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Specerijen
 1. 2 theelepels kerriepoeder
 2. 2 theelepels gemalen komijn
 3. 2 theelepels paprikapoeder
 4. 2 theelepels kurkuma
Overige ingrediënten
 1. 2 kilo kipkarbonades
 2. 3 eetlepels Ghee
 3. 3 eetlepels kokosolie
 4. peper en zout naar smaak
 5. 2 uien (in blokjes gesneden)
 6. 2 paprika (in blokjes gesneden)
 7. 1 grote zoete aardappel (geschild en in blokjes gesneden)
 8. 250 gram snijbonen (in reepjes gesneden)
 9. 250 gram doperwten (bevroren)
 10. 250 gram wortel (in plakjes gesneden)
 11. 400 ml kokosmelk
 12. 4 tenen knoflook
 13. ½ rode peper
 14. 4 blaadjes limoenblad
 15. 2 bouillonblokjes kip
 16. 1 citroen
Keukenbenodigdheden
 1. Braadpan (liefst gietijzer)
 2. Knoflookpers
Zo ga je te werk
 1. Maak de kipkarbonades schoon. Verwijder eventueel overtollig vet. Laat het vel zitten. Leg de kipkarbonades in een grote kom. Vul de kom met water zodat de kipkarbonades helemaal onder water staan. Snijd de citroen doormidden. Knijp de citroen uit in de kom met de kipkarbonades. Leg de uitgeknepen citroenhelften ook in het water bij de kip. Zet opzij. Laat dit zo 30 tot 60 minuten staan.
 2. Gebruik deze tijd om ondertussen de voorbereidingen te treffen. Snipper de uien en snijd de paprika in blokjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Dop de snijbonen en snijd deze in schuine reepjes van ongeveer 2 cm. Snijd de wortel in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Maak de rode peper schoon door de zaadlijsten te verwijderen en snijd de helft in dunne plakjes, maak deze plakjes rode peper zo dun mogelijk. Gebruik een schoteltje om alle specerijen af te meten.
 3. Giet de kom met de kipkarbonades af. Zorg ervoor dat het goed uitgelekt is. Dep de kipkarbonades eventueel met wat keukenpapier droog. Wrijf de kipkarbonades aan beide kanten in met peper en zout. De 2 citroenhelften heb je niet meer nodig. Gooi deze weg.
 4. Zet de braadpan op het vuur. Maak de pan heet. Wanneer de pan heet is voeg je het vet toe. Laat de 3 eetlepels Ghee en 3 eetlepels Kokosolie smelten in de pan.
 5. Voeg de specerijen toe aan de pan. Bak de specerijen ongeveer 2 minuten aan in de pan.
 6. Doe de gesnipperde uien in de pan. Knijp de tenen knoflook met de knoflookpers in de pan uit. Bak dit alles aan totdat de uien glazig zijn. Het geheel zal een oranje-gele kleur krijgen. Dit komt door de paprika, kerriepoeder en curcuma.
 7. Doe de kipkarbonades erbij in de pan. Bak de kipkarbonades aan alle kanten aan.
 8. Voeg de in blokjes gesneden paprika en reepjes peper toe. Doe ook de limoenblad en 2 kippenbouillonblokjes in de pan. Roer goed door. Braad 2 minuten.
 9. Schenk de kokosmelk in de pan bij de kipkarbonades. Roer goed door.
 10. Laat de kip ongeveer 60 minuten stoven op een matig vuur. Controleer het vlees regelmatig om vastplakken aan de bodem te voorkomen. Proef gerust. Als je meer smaak nodig hebt, kan je dat hier nog aanpassen door meer peper of zout toe te voegen.
 11. Doe de doperwten, wortels, zoete aardappels en snijbonen in de pan bovenop de kipkarbonades. Roer alles goed door. Laat het geheel nog 30 minuten stoven op een matig vuur.
 12. De Currykip is klaar wanneer het vlees bijna van het bot valt. De saus zal wat waterig zijn. Als je fan bent van een dikkere jus kan je deze nog binden met wat maizena of aardappelzetmeel.
 13. Serveer de Currykip met wat takjes verse koriander.
Tip van Oma
 1. Serveer deze currykip met rijst. Ik heb het zoals je op de foto's kunt zien gecombineerd met bloemkoolrijst. Erg lekker! Het past ook prima bij een wat plakkerige rijst zoals Thai Jasmin Rijst.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.