Zelfrijzend bakmeel zelf maken

Recept Zelfrijzend bakmeel zelf maken

Zelfgemaakte zelfrijzend bakmeel in een fles

Stel je het volgende voor. Je bent een tijd op zoek naar een recept. Je vindt hier op Bakken Zoals Oma , op Pinterest of op een andere blog het recept dat je zoekt. Bij de ingrediënten staat zelfrijzend bakmeel.

Dat heb je niet in huis. Je hebt wel bloem, zout en bakpoeder in de kast staan. Reden tot paniek?

Nee. Je kunt zelfrijzend bakmeel zelf maken! Hier lees je hoe je dat doet!

Het is niet moeilijk of ingewikkeld. Je hebt bloem nodig, bakpoeder en een beetje zout. Als je wat vaker bakt dan zijn dit ingrediënten die je vast wel in je kast hebt staan. Meng deze drie samen en je hebt zelf zelfrijzend bakmeel gemaakt.

Ik heb dit voor het eerst gedaan, toen ik op een zondagavond ineens bakkriebels had en kaneelbroodjes wilde bakken. Ik gebruikte een recept waarbij het brood gebakken wordt zonder gist. Ik wilde snelle broodjes die niet hoefden te rijzen. Toen ik de ingrediënten bij elkaar zocht kwam ik erachter, dat het pak zelfrijzend bakmeel dat ik in huis had bijna leeg was. Ik had niet genoeg voor de broodjes. Ik heb toen voor het eerst deze formule gebruikt om zelfrijzend bakmeel zelf te maken. Het was de eerste keer, maar zeker niet de laatste keer. De broodjes die ik ermee gebakt heb waren overheerlijk. Ik zorg er nu voor, dat ik mijn flesje zelfrijzend bakmeel altijd gevuld heb met mijn zelfgemaakte zelfrijzend bakmeel. En als het op is? Dan maak ik zelf weer meer.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom zelfrijzend bakmeel zelf maken?

Ik heb er over getwijfeld om deze tip te delen. Immers waarom zou je zelfrijzend bakmeel zelf maken? Ik heb het even op rijtje gezet.

  1. Het is leuk om het te doen. Ik probeer zo min mogelijk met producten uit een pakje te werken. Het zelf maken van zelfrijzend bakmeel past daar prima bij.
  2. Zelfrijzend bakmeel gebruik ik niet zo heel vaak. In veel bakrecepten wordt bloem gebruikt en daar wordt bakpoeder aan toegevoegd. Daarmee kan je makkelijker de werking van het rijsmiddel beïnvloeden. Hoewel het zelfrijzend bakmeel lang goed blijft is het natuurlijk zo, dat hoe langer een pak zelfrijzend bakmeel ongebruikt geopend is, hoe sneller de kwaliteit achteruit gaat. Omdat ik het niet zo vaak gebruik greep ik vaak mis.
  3. Er zijn recepten, waarbij het erg handig is om zelfrijzend bakmeel te gebruiken. In die gevallen hoef ik niet te wachten tot ik weer in de supermarkt ben om een nieuw pak zelfrijzend bakmeel te kopen. Ik kan het dan zelf maken.
  4. Je weet precies wat erin zit.

Reden genoeg om deze formule toch te delen.

Zelfrijzend bakmeel zelf maken
Een handig recept om zelfrijzend bakmeel zelf te maken.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 gram bloem
  2. 3 theelepels bakpoeder
  3. 1 theelepel zout
Instructions
  1. Meng de bloem, bakpoeder en zout samen.
  2. Roer goed door met een lepel of een garde.
  3. Bewaar de zelfrijzend bakmeel in een schone droge fles of blik die je goed luchtdicht kunt afsluiten.
Tip van Oma
  1. Schrijf de verhouding van de ingrediënten op een label en plak dit op de fles of bak, die je gebruikt om het zelfrijzend bakmeel in te bewaren. Als je zelfrijzend bakmeel op is, hoef je alleen maar op de fles te kijken om snel meer maken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

28 reacties

  • johanna stawarz schreef:

    dank je wel voor het recept. Ik ben uit zuid limburg en wou limburgse wafels bakken naar een oud familierecept. Kann in Duitsland geen zelfrijzend bakmeel kopen. Nu kann ik het toch proberen. Groetjes Hannie

  • Leontine schreef:

    ik woon in het buitenland en ik had nooit gedacht dat zelfrijzend bakmeel iets typisch Nederlands zou zijn, maar het is toch zo. Dank voor het delen van de tip, het heeft mijn bakleven makkelijker gemaakt!

  • Hana schreef:

    Ben benieuwd naar andere ervaringen – ik heb een appelgebak gemaakt met dit recept voor zelfrijzend bakmeel en ik precies deze verhouding gebruikt, maar je proeft echt het zout in het deeg en de appeltaart is niet zo lekker als anders. Moet je dan voor zoet gebak iets anders doen?

    • Alesig schreef:

      Hoi Hana,

      Wat vervelend dat de taart niet helemaal gelukt is zoals je gewend was. Ik koop zelf nooit meer zelfrijzend bakmeel uit een zakje of pakje en gebruik altijd dit recept en deze verhoudingen. Ook voor zoete taarten en koekjes. Ik weet niet hoe het recept eruit ziet dat je gebruikte voor de taart en/of wat voor meel je normaal gebruikt voor een appeltaart.

      Wanneer ik een deeg maak voor zoet gebak doe ik meestal suiker door het deeg. Als je me het recept mailt kan ik misschien de oorzaak achterhalen. Ik wil dat graag voor je doen.

      Nogmaals heel jammer dat je taart niet gelukt is. Dat is altijd frustrerend en niet leuk.

      Groetjes
      Alesig

      • Hana schreef:

        Mijn recept is als volgt:
        300 g FT rietsuiker en 125 g boter (ik gebruik ongezouten roomboter) – even verwarmen zodat boter helemaal zacht wordt.
        375 g zelfrijzend bakmeel (in jouw verhouding heb ik dus 375 g tarwemeel gemengd met 4,5 theelepel bakpoeder en 1,5 theelepel zout).
        2 eieren (waarvan 1 dooier bewaren voor het besmeren van de bovenlaag).
        Alles mengen tot een homogeen soepel geheel. Verdelen als bodem in de bakvorm en dan appels en rozijnen erin met een deegbovenlaag in kris kras slierten eroverheen. Appels meng ik van tevoren met ruim kaneel en vanillesuiker.
        Klein uurtje bakken en klaar.
        Meestal een groot succes in onze familie, maar deze keer dus toch anders…

        Ik ben benieuwd naar je suggestie, want ik hou er ook van om dingen “from scratch” te maken. Ik maak ook mijn eigen vanillesuiker bijvoorbeeld.

        Groetjes, Hana

        • Alesig schreef:

          Hoi Hana,

          Sorry voor de wat late reactie. Ik kan het niet pinpointen. Ik maak met dit zelfrijzend bakmeel ook zoet gebak, zoals mijn snelle kaneelbroodjes, die smaken uitstekend en niet zoutig. Ik zie in je recept geen rare dingen. Je gebruikt ongezouten boter, dus er zit geen dubbel zout in het recept. Verder zie ik dat je tarwemeel hebt gebruikt. Het recept is bedoeld voor bloem. Tarwemeel is wat zwaarder van structuur dan bloem, het kan zijn dat het daar aan heeft gelegen. Ik zou je adviseren, voor zover je dat niet gedaan had, eerst het zelfrijzend bakmeel te maken en goed te mengen en niet de afzonderlijke ingrediënten toe te voegen. Een alternatief zou zijn om voor je appeltaart niet 1,5 theelepel zout te gebruiken maar 1 theelepel zout. Ik hoop dat de taart dan wel weer lekker smaakt.

          Groetjes
          Alesig

  • Alesig schreef:

    Hoi Annewien,

    Bedankt voor je vraag. Interessante vraag trouwens. Glutenvrij meel bestaat vaak uit een combinatie van verschillende meelsoorten (meestal combinatie van rijstmeel, aardappelzetmeel en-of tapiocameel). Meestal is het idee dat je de glutenvrije meel kunt gebruiken in plaats van gewone bloem. Dus ik zou zeggen dat je dezelfde verhouding bakpoeder zou kunnen gebruiken. Ik zou de helft minder zout gebruiken. Dit om te voorkomen dat je deeg te hard wordt. Ik kan je niks garanderen, want ik heb het niet uitgetest ;-), maar ik denk dat het wel lukt.

    Groetjes
    Alesig

  • Annewien de Bruin schreef:

    Hoi Alesig,

    Even een vraagje. Zou dit hetzelfde werken bij glutenvrij meel? Of weet je of ik dan beter andere hoeveelheden zou kunnen gebruiken ivm de gluten die ontbreken…?

    Gr. Annewien

  • Renée Torn schreef:

    Ik hou van mensen die andere mensen vrijblijvend handige tips doorgeven. Dank je wel!

  • Tamara schreef:

    Bedant voor deze post! Nu staan er lekkere havermoutmuffins in de oven! 🙂

  • Alesig schreef:

    Hoi John,
    Ik reageer wat laat, maar heb even wat problemen met de site gehad, waardoor ik niet op de reacties heb gereageerd. Ik gebruik voor de recepten op Bakken Zoals Oma de Amerikaanse standaardmaat voor maatlepels. Als je die gebruikt weet je zeker dat de hoeveelheden correct zijn. Als je liever een weegschaal gebruikt, dan heb voor deze basissamenstelling van zelfrijzend bakmeel 15 gram bakpoeder nodig en 6 gram zout.
    Groet
    Alesig

  • Vraagje bakpoeder en zout hoeveel gram of komt het niet zo heel nauwkeurig ivm grote en hoe vol van de theelepeltjes?

  • […] tijd om de broodjes te laten rijzen. Dat hoeft met dit recept niet. Deze broodjes maak je met zelfrijzend bakmeel. Ze zijn daarom snel klaar. Gistbrood heeft een andere smaak dan een brood gebakken met […]

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.