Aebleskivers – Deense poffertjes

Oergerecht: Deense Aebleskivers

Aebleskivers

Aebleskivers

In de serie “Oergerecht – Pannenkoeken” op BZO: De Aebleskiver. Aebleskivers zijn grote, ronde luchtige poffertjes uit Denemarken. Erg lekker!

De vorige stop op mijn reis rond de wereld in mijn eigen keuken was Denemarken. In Januari schreef ik over de Deense Pandekage. Ik blijf dit keer nog wat langer hangen in hetzelfde land. Denemarken heeft namelijk nóg een heerlijke pannenkoekenvariant. Het is een soort superpoffertje: “De Aebleskiver”. Het zou een gemis zijn voor de serie Oergerecht als de Aebleskivers er niet in voorkomt. Het is zo’n leuk gerecht om te maken en ook om te eten. De Aebleskivers worden traditioneel in Denemarken rond de kersttijd geserveerd. Maar de poffertjes zijn zo populair, dat ze ook het jaar door op braderieën, vlooienmarkten en op verjaardagsfeestjes worden geserveerd. Meestal worden de Aebleskivers gevuld met een stukje appel of jam en bestrooid met poedersuiker.

De pannenkoeken uit Denemarken zijn verbonden aan de rijke historie van de victorieuze Vikingen. Bij het recept voor de Pandekage vertelde ik dat de Vikingen in afwachting van een veldslag hun schilden gebruikten om pannenkoeken te bakken. Dat geldt ook voor deze pannenkoekjes of eigenlijk poffertjes. Volgens de overlevering in Denemarken vinden ook de Aebleskivers hun oorsprong lang geleden rond een kampvuur in de tijd van de Vikingen.

Op een goede dag kwam een groep heldhaftige strijders terug naar hun kamp na een intensieve, maar victorieuze veldslag. Ze hadden vreselijke honger. Eenmaal in het kamp aangekomen was het beslag voor de pandekages al gemaakt. Er was alleen nergens een schild te vinden dat onaangetast de strijd had doorstaan. Het gevecht was er heftig aan toe gegaan. Er waren soldaten gevallen, maar de overwinning was voor de Vikingen geweest. Alle schilden waren ingedeukt en beschadigd in de zware gevechten die de mannen hadden geleverd.  Honger maakt creatief, wordt wel eens gezegd. Dat was honderden jaren geleden niet anders. De mannen hadden geen alternatief. De schilden gingen in gehavende toestand het vuur op. Het lukte niet om mooie platte pandekages te bakken het werden allemaal ronde bollen: Aebleskivers!

Aebleskiverpan

Om Aebleskivers te bakken heb je een speciale pan nodig. De holtes van een gewone Hollandse poffertjespan zijn te ondiep om mooie ronde Aebleskivers te bakken. Dat was even een belemmering om dit recept te maken. Een Aebleskiverpan koop je niet gewoon bij de Blokker of Marskramer. Bij mij in de buurt kon ze in elk geval niet vinden. De Aebleskiverpan is te koop via internet, maar is wel aan de prijs. Ik ben een grote fan van Marktplaats. Na een paar weken zoeken op Marktplaats kwam ik een advertentie tegen van een dame in Vlaardingen. Ze had een oude gietijzeren poffertjespan te koop staan. De poffertjespan had holtes die net iets dieper waren dan die van de klassieke Hollandse poffertjespan. Ik deed een bod en na een akkoord en een reisje naar Vlaardingen, was ik een Aebleskiverpan rijker.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Aebleskiverpan is van gietijzer en het was een tijd niet gebruikt. Ik heb de pan goed schoongemaakt en opnieuw ingevet en ingebrand.  Toen ik dat had gedaan was ik klaar om Aebleskivers te bakken. Het is even oefenen om een mooie ronde Aebleskiver uit de pan te krijgen.  Bij het bakken leken sommige Aebleskivers op uit de klauwen gegroeide poffertjes en sommige hadden gaten.  Maar toen er eindelijk een mooie ronde Aebleskiver uit de pan kwam, voelde ik me net zo glorieus als de Vikingen destijds!

Op de foto’s staan natuurlijk de mooiste exemplaren die ik gebakken heb 😉

Aebleskivers - Deense Poffertjes
Oergerecht: Mooie ronde poffertjes uit Denemarken "Aebleskivers".
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 eieren (gesplitst)
 2. 2 eetlepels zonnebloemolie (30 ml)
 3. 1,5 theelepel suiker
 4. 1 cup bloem (120 gram)
 5. 1/2 theelepel bakpoeder
 6. 1 cup melk (250 ml)
 7. 1/4 theelepel zout
 8. Gesmolten (of vloeibare) boter om de Aebleskivers te bakken
 9. Breinaald, satéprikker of cocktailprikker om de Aebleskivers te keren
Zo ga je te werk
 1. Klop de eidooiers in een grote kom tot ze licht en luchtig zijn. De eidooiers moeten een mooie lichtgele kleur hebben. Voeg de suiker toe.
 2. Meng de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder en zout) samen in een kom.
 3. Voeg de melk en het meelmengsel steeds om en om toe aan de eidooiers.
 4. Als de melk en het meelmengsel goed is opgenomen doe je de twee eetlepels olie bij het beslag.
 5. Klop de eiwitten stijf.
 6. Meng de opgeklopte stijve eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig en vouw het eiwit door het beslag om de luchtigheid van het eiwit te behouden.
 7. Verhit de Aebleskiverpan op het vuur. Als de pan goed heet is, doe je in elke holte een beetje gesmolten boter.
 8. Giet het beslag in de holtes als de boter begint te borrelen. Giet de holtes tot net onder de rand vol met beslag.
 9. Bak de Aebleskivers op laag vuur. Als de bovenkant van het beslag begint te bubbelen keer je de Aebleskiver een kwartslag om.
 10. Blijf bij de pan in de buurt. Als het beslag weer begint te bubbelen keer je de Aebleskiver nog een keer een kwartslag om. Herhaal dit in totaal drie tot vier keer tot de Aebleskiver mooi rond is. Het vergt oefening om de Aebleskivers mooi rond te krijgen. Maar oefening baart kunst en ook als ze niet helemaal mooi rond zijn smaken de Aebleskivers prima!
Tip van Oma
 1. Je kunt de Aebleskivers vullen door een klein gaatje te maken. Met een garneerspuit met een fijne punt kan je de Aebleskivers vullen met bijvoorbeeld jam of Nutella. Maar gewoon opensnijden kan natuurlijk ook. Ik heb de Aebleskivers geserveerd met jam en slagroom. Erg lekker!
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

 • caddygirl schreef:

  Na het lezen van dit heerlijke recept op zoek gegaan naar een geschikte pan hiervoor…
  Bij Fonq verkopen ze nu deze pan voor € 29,95 en wordt gratis verzonden! En is tevens geschikt voor inductie. Ronneby Bruk XL Poffertjespan Ø 20 cm

  • Alesig schreef:

   Hoi Caddygirl,
   De pannen voor XL-poffertjes zijn online inderdaad goed verkrijgbaar. De prijs vind ik ook nog schappelijk voor nieuwe pan.
   De mijne is een tweedehandsje die ik via Marktplaats van een Vlaardingse oma heb overgenomen. Ze wilde toen ook nog een koekoeksklok aan me slijten, maar het lukte me om haar aardige glimlach te weerstaan ;-). Leuk dat je geïnspireerd bent geraakt. De pan van Fonq is van gietijzer heb ik gezien. Denk er dan aan om de pan eerst goed in te branden voordat je het gaat gebruiken. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de Aeblesklivers.
   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.