Digestive koekjes

Digestive koekjes-11Digestive koekjes zijn goed gezelschap voor een kop thee of koffie. Ze zijn erg makkelijk zelf te maken met dit recept. Tea and biscuits…yumm…

“Tea and biscuits”…doen me denken aan een aflevering van de BBC-serie Doctor Who, waarin zijn Tardis het niet doet, maar een thermoskan met thee alles weer goed maakt. Oh…oh…Ik denk dat ik hier iets meer over moet vertellen…Allons-Y!

Doctor Who is de langstlopende science fiction-serie ter wereld. Dit jaar bestaat de serie 52 jaar. De Doctor is een Time Lord, een tijdreiziger en buitenaards wezen. Time Lords lijken op mensen, maar hebben 2 harten. Een Time Lord heeft het unieke vermogen zichzelf te regenereren wanneer hij dodelijk gewond is.  De Doctor geneest zichzelf volkomen, maar hij krijgt wel heel nieuw lichaam. De Doctor reist in zijn Tardis door tijd en ruimte. Tardis staat voor “Time And Relative Dimensions In Space” en is een tijdmachine. De Doctor beleeft allerlei avonturen met zijn aardse reisgenoten. Samen redden ze werelden, sterrenstelsels en zelfs het hele Universum van angstaanjagende kwaadaardige meestal buitenaardse vijanden. De meest afschuwelijke zijn Daleks. Met een schril “EXTERMINATE! EXTERMINATE!” als oorlogskreet zaaien Daleks angst, vernietiging en chaos in het hele Universum. Uitroeiing van alle beschavingen is hun doel. De Doctor gaat te werk met humor, rede, intellect én zijn sonische schroevendraaier (of tegenwoordig zonnebril)…en probeert met dialoog de conflicten op te lossen die hij tegenkomt. Soms is een vredevolle oplossing niet mogelijk, vooral 8wanneer de anderen beginnen te schieten.
Zijn eerste reactie is dan: “Dr Who QuoteRUN”. Maar hij probeert altijd zonder geweld tot oplossingen te komen, maar schuwt het gevecht niet. Hij heeft altijd een plan, of bedenkt het gaandeweg. De Doctor wint altijd, maar hij verliest ook veel…
Hij verliest heel veel. 

Ik zou nog heel lang kunnen doorgaan over Doctor Who. BBC maakt van Doctor Who een prachtige tv-serie met mooi camerawerk,  intrigerende scenario’s en geweldig acteerwerk. Ik kan zeggen dat ik groot fan ben. Ik moest aan deze quote denken toen ik deze post aan het schrijven was. Het geeft een goed beeld van waar Doctor Who voor staat. Ik, en vele anderen met mij, zien ook een diepere laag die verscholen gaat in de verhaallijnen. Menselijkheid en moraliteit staan centraal. Dat spreekt me aan in deze serie. Er zijn mensen die zeggen dat er voor elke gebeurtenis in het leven wel een Doctor Who aflevering is gemaakt.

Deze diashow vereist JavaScript.

De avonturen zet mij aan het denken over fundamentele vraagstukken die je als mens kunt tegen komen. Het zijn vragen die ik ook in mijn leven zie verschijnen.
Waar gaat je aandacht naar uit? Zie je de gevaren? Wat doe jij eraan? Wat gebeurt er met je als om je heen alles uit elkaar valt? Sta je op, ga je door of ga je bij de pakken neerzitten? Wat doe je wanneer het erop lijkt dat de duisternis alle licht heeft weggejaagd? Ben je dan nog in staat om het goede te zien in jezelf en in anderen? Durf jij dan te zoeken naar licht? Hoe moedig kan jij zijn wanneer het erop aan komt? Wat doe je als de dingen die om je heen gebeuren je vervullen met grote angst en vrees? Krimp je ineen of ga je toch door ondanks dat je doodsbang bent? Sta je op voor rechtvaardigheid? Wat doe je als je geliefden kwijtraakt? Wat doe je als dromen in duigen vallen? Kan je loslaten en opnieuw beginnen? Wat doe je als alles om je heen waarvan je dacht dat het echt was ineens niet echt lijkt te zijn? Durf jij dan op te staan en de waarheid te zoeken? Of maak je je druk over de temperatuur van je thee?…Het is een opsomming die nog tot in de eeuwigheid voortduurt en de antwoorden, die zijn voor ieder anders. Zoals de Doctor zegt: “We are all stories in the end. Just make it a good one.” 

Ik zei het al…ik kan nog heel lang over de Doctor doorgaan. Maar, ach mijn kopje thee is al koud geworden 😉
Ik drink hem het liefst Engels, met melk. Maar ik heb een plan…ik maak een vers kopje…
Deze digistive koekjes passen daar mooi bij. “Tea and biscuits”…yumm…

Digestive koekjes
Serves 24
De koekjes uit de winkel zijn bijna net zo lekker als deze 😉 Die lekkere digestive koekjes kan je ook thuis zelf maken.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. ¼ cup tarwebloem
 2. 1 ¾ cup volkoren tarwemeel
 3. 1 theelepel bakpoeder
 4. ½ cup boter (op kamertemperatuur en zacht)
 5. ½ theelepel zout
 6. ½ theelepel vanille-extract
 7. ¾ cup poedersuiker (+ extra poedersuiker om te kneden)
 8. ¼ cup slagroom
Keukenbenodigdheden
 1. Deegroller
 2. Bakpapier
 3. Koekjesvorm
 4. Pastrycutter
Zo ga je te werk
 1. Zeef bloem, volkoren tarwemeel, zout en bakpoeder samen in een grote kom.
 2. Doe de boter in de kom bij het meelmengsel. Gebruik de pastrycutter of twee messen om de boter goed te mengen met het meelmengsel.
 3. Voeg de suiker en slagroom bij het meelmengsel. Meng goed tot het deeg samen begint te komen. Ga verder met je handen en kneed het deeg in de kom tot een samenhangend geheel.
 4. Bestuif het werkblad met een beetje poedersuiker. Kneed het deeg tot een soepel deeg.
 5. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 6. Bekleed een bakplaat met het bakpapier.
 7. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van een halve centimeter.
 8. Snijd de koekjes uit met de koekjesvorm. Leg de koekjes op de bakplaat. Prik met een vork of met een satéprikker gaatjes in de koekjes.
 9. Bak de koekjes in 15 - 20 minuten af in de oven op 180 ºC.
 10. Verplaats de koekjes naar een koelrek en laat ze afkoelen.
Tip van Oma
 1. In de koudere maanden heb ik een botervloot met boter op het aanrecht staan. Op die manier heb ik altijd boter op kamertemperatuur bij de hand om te bakken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.