4e Advent – Een ontmoeting

4e Advent vier kaarsjes kerstmisVandaag is het de 4e zondag van Advent. We mogen een vierde kaarsje aansteken. Er is steeds meer licht. 

Er zijn steeds meer lichtpuntjes. Vol verwachting en verlangen kijken we uit naar kerstmis. Op 4e Advent staat de ontmoeting tussen Maria en haar nicht Elizabeth centraal. 

Maria had net in een ontmoeting met de engel Gabriel gehoord dat zij een kindje zou krijgen. Een kindje dat Jezus zou heten. Maria ging snel op weg naar haar nicht. Elizabeth was inmiddels hoogzwanger. Er werd op haar deur geklopt. Het was Maria. Op het moment dat Elizabeth Maria’s stem hoorde, sprong het kindje in haar buik op van vreugde. Elizabeth werd geraakt door de Heilige Geest riep met luide stem: “Jij bent gezegend onder de vrouwen! Gezegend is het kindje in je buik! Waar heb ik dit aan verdiend? De moeder van de Heer komt bij mij. Want, zodra ik jouw stem hoorde Maria, sprong het kindje in mijn buik op van vreugde. Gelukkig is zij, die geloofd heeft”.

Verwachting is een mooi woord. Wanneer iemand zwanger is, dan zeggen wel ook wel dat iemand in blijde verwachting. Er is een mens in de maak in een ander mens. Vrouwen hebben de heilige gave om leven voort te brengen. “Dar luz”, is Spaans voor licht geven, maar het betekent ook bevallen of leven geven. 

De ontmoeting van Maria tussen Elizabeth is bijzonder. Deze twee vrouwen, Elizabeth en Maria zijn in blijde verwachting. Zij zullen licht geven aan twee bijzondere mensen, Johannes en Jezus.
De stem in de woestijn en het Levende Woord. 

Nog een paar dagen…dan is het kerstmis. Dan zal het kindje worden geboren in de stal.
Het kindje dat licht in de wereld brengt en het Levende Woord is…

Een adventswens

Ik wens je vier kaarsen
die ontstoken worden in deze donkere tijd,
vier kaarsen die zullen branden
vol verwachting en verlangen.

Lichtpuntjes die ons kunnen verbinden,
lichtpuntjes waarin we ons mogen koesteren,
lichtpuntjes waardoor we durven dromen.

Ik wens dat we elkaar mogen behoeden
op onze Adventstocht,
Ik wens dat het Kind weer in jou geboren mag worden,
ik wens je eerst en vooral Vrede.

Uit “Op weg naar kerstmis (lees en meditatieboekje 2015)”
Uitgeverij Abdij Berne

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.