Paashaantjes van brood

Paashaantjes van brood, paashaantjes, palmzondag, palmpasen, palmpasenstok, brood voor palmpasenstokBak zelf je Paashaantjes van brood voor Pasen. Deze paashaantjes van brood zijn erg lekker en stevig genoeg om op een Palmpasenstok te steken.

Het is vandaag Palmpasen of Palmzondag. Vandaag wordt in de Christelijke traditie de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Naast mijn werk en mijn blog zet ik me in om familievieringen voor te bereiden in mijn parochie. We proberen als werkgroep daarbij altijd het verhaal van uit de bijbel zo goed mogelijk te vertalen naar taal en beelden die kinderen begrijpen.

Eén van de vieringen die wij traditioneel als familieviering voorbereiden is de viering op Palmzondag. De kinderen vinden dit een geweldig feest. Ze mogen een Palmpasenstok maken. De Palmpasenstok is een kruis van twee latjes die door de kinderen versierd wordt met gekleurde eieren, snoep, popcorn, nootjes, nibbits, chocolade en paaskransjes. In een processie lopen de kinderen in optocht door de kerk terwijl het Hosanna klinkt en in alle handen van de kerkgangers de palmtakjes heen weer zwaaien, alsof we nu zelf opnieuw ooggetuige zijn van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Op de rug van een jonge ezel kwam Jezus Jeruzalem binnenrijden. Daar werd Hij door een menigte van mensen verwelkomd als koning. De mantels werden voor hem op de grond gelegd en de mensen zwaaiden met palmstokken om Hem te begroeten. Niet veel later zouden de mensen in dezelfde stad om zijn dood roepen. Hij had niks misdaan. Maar toch werd Jezus berecht en veroordeeld tot de dood. Hij stierf aan het kruis.

De Palmpasenstok

De Katholieke traditie is er één van symboliek en rituelen. Een Palmpasenstok is dat ook. De stok heeft de vorm van een kruis. Het kruis staat symbool voor het lijden van Jezus. Aan de stok hangen 30 rozijnen of snoepjes. Die staan symbool voor de 30 zilverlingen die Judas kreeg voor het verraden van Jezus. Er hangt ook een palmtakje aan de stok, een takje waarmee Jezus werd begroet tijdens zijn intocht in Jeruzalem. Bovenop de stok zit een paashaantje van brood. Brood zoals Jezus dat in het laatste avondmaal deelde met zijn leerlingen. De vorm van de haan verwijst naar de haan die kraaide, nadat Petrus drie keer had ontkend dat hij bij Jezus hoorde. Verder is de stok versierd met bloemen en eitjes als teken van nieuw leven. Pasen is het grote feest van nieuw leven. We herdenken dan dat Jezus uit de dood is opgestaan en er nieuw leven begint. De stokken werden vroeger aan armen en zieken gegeven. Tegenwoordig nemen de kinderen de stokken veelal zelf mee naar huis, maar soms worden de stokken ook uitgedeeld aan ouderen in verzorgingstehuizen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Paashaantjes

Je kunt de paashaantjes van brood in de Paastijd makkelijk vinden. Het is natuurlijk wel erg leuk dit thuis samen met de kinderen zelf te maken. Het recept voor het brood is een basisrecept. Het is een leuke bezigheid en natuurlijk is het ook erg leuk om samen een Palmpasenstok te maken. We hebben afgelopen zaterdag samen met de kinderen in de kerk een middag georganiseerd voor het versieren van de Palmpasenstokken. Het was erg gezellig en leuk. De haantjes uit dit recept hebben dan ook dankbaar deel uitgemaakt van de Palmpasenstokken van dit jaar.

Paashaantjes van Brood
Bak zelf paasbroodjes. Met dit deeg kan je paashaantjes maken, maar het is prima geschikt om ook andere broodvormpjes te bakken, zoals bijvoorbeeld een konijn of kuikentje.
Write a review
Print
Ingredients
 1. Voor ongeveer 8 Paashaantjes
Zelf toevoegen
 1. 500 gram bloem (gezeefd) en een beetje extra om te kneden
 2. 1/2 eetlepel instant gist
 3. 2 theelepels zout
 4. 1 eetlepel suiker
 5. 50 gram roomboter of plantaardige margarine
 6. 250 ml lauwwarme melk
 7. 8 kleine krenten
 8. 1 ei
Zo ga je te werk
 1. Zeef de bloem in een grote kom. Maak in het midden van bloem een diepe kuil.
 2. Los de gist op in de lauwwarme melk
 3. Schenk het gistmengsel in de kuil in de kom met de bloem.
 4. Roer voorzichtig het gistmengsel met wat bloem samen tot een papperig beslag. Zorg ervoor dat je aan de zijkanten van de kom nog een "muurtje" van droge bloem hebt.
 5. Snijd de roomboter of margarine in dunne plakjes. Leg de plakjes boter of margarine op het gistmengsel.
 6. Strooi voorzichtig zout en suiker langs de randen van de kom op de droge bloem. Let bij het toevoegen van het zout dat het niet in het gistmengsel terecht komt. Zout en gist zijn geen vriendjes. Zout zorgt ervoor dat de gist doodgaat en dan zal het deeg niet meer goed rijzen.
 7. Laat het mengsel nu 15 minuten staan. Na 15 minuten zijn kleine bubbels ontstaan in het gistmengsel.
 8. Gebruik een houten pollepel om het deeg nu goed te roeren tot een geheel.
 9. Besprenkel het werkblad met wat bloem en leg het deeg op het werkblad. Kneed totdat het deeg soepel is geworden en vorm het deeg tot een deegbal.
 10. Leg de deegbal in een kom. Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg rijzen op een warme plek. Dit duurt ongeveer een uur of totdat het deeg in volume is verdubbeld. Dit is de 1e rijs.
 11. Neem de deegbal uit de kom en leg het op het werkblad. Snijd het deeg in 8 gelijke stukken.
 12. Rol van elk stuk een langwerpige deegrol van ongeveer 20 cm lang. De ene kant van de deegrol moet iets dikker zijn dan de andere kant.
 13. Vorm met de deegrol een u vorm met de dunne kant van de rol aan de linkerkant en de dikke kant aan de rechterkant. De dunne linkerkant wordt straks de kop van de haan en de dikkere rechterkant worden de veren.
 14. Gebruik vervolgens een schone keukenschaar om de veren, de kam en de bek van de haan te maken. Dit doe je door het deeg met de keukenschaar in te knippen. Voor de veren knip je drie keer in de dikke rechterkant, voor de kam knip je twee keer bovenaan de dunne linkerkant en één keer aan de uiteinde van de dunne linkerkant.
 15. Neem nu een cocktailprikker en prik een gaatje in de kop van het broodhaantje. Druk hier een krentje in voor het oog van het haantje.
 16. Leg de haantjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de bakplaat met plastic folie en laat de haantjes op een warme plek rijzen. Laat de haantjes een uur rijzen of totdat ze in volume verdubbeld zijn. Dit is de 2e rijs.
 17. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 225 C.
 18. Breek het ei en kluts het. Bestrijk de haantjes met het geklutst ei.
 19. Bak de haantjes in 20-25 min gaar in oven op 225 C.
 20. Als de haantjes goudbruin zijn haal je ze uit de oven. Laat de paashaantjes op een rek afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.
 21. Bewaar de paashaantjes in een plastic zak totdat je klaar bent om ze op te eten of te gebruiken als versiering voor de palmpasenstok.
Tip van Oma
 1. Om de broodjes goed op de stok te plaatsen snijd je met een aardappelschilmesje op het dikste stuk van het paashaantje aan de onderkant een stukje brood eruit. Dit zorgt ervoor dat het brood niet breekt als je het op de Palmpasenstok plaatst en het blijft zo beter zitten.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.