Vakantie in Umbrië

Vakantie Italië-14La Dolce Vita in Bella Italia!

De afgelopen weken is het wat rustiger geweest op Bakken Zoals Oma. Onze vakantie in Umbrië was daar de reden voor. Wat een prachtige Italiaanse streek, mooie natuur, adembenemende vergezichten en heerlijk eten! Een aanrader!

Vier weken geleden pakten we hier in huize Bakken Zoals Oma de koffers. We laadden de auto in en vertrokken. Op weg naar Italië. Aan één stuk door reden we van Arnhem naar Passagio di Bettona in Umbrië. Oké, we wisselden af en stopten even om de twee uur om de benen even te strekken.

Il Sambro
We hadden een appartementje gehuurd bij Agricultura Il Sambro. Bij aankomst werden we zeer gastvrij ontvangen door de eigenaar Andrea. Voor we het wisten zette hij voor ons twee heerlijke kopjes espresso op tafel en voor dochterlief een glas ijskoude cola. Het zag er allemaal uit zoals op de plaatjes en het uitzicht was geweldig! Bij de Il Sambro wordt ook een klein restaurantje geëxploiteerd. Het restaurantje is op de vrijdag en zaterdag open op aanvraag. Samen met de andere gasten hebben we die avond op het terras gegeten. Andrea met zijn brede glimlach was onze ober. Met uitzicht op het prachtige stadje Assisi was dit een perfecte eerste kennismaking met Umbrië. Robuuste, simpele en pure ingrediënten, maar perfect bereid en met smaken die volkomen in harmonie zijn. Dat is kenmerkend voor de Umbrische keuken. 

Het Umbrische landschap
De uitzichten en het landschap van Umbrië zijn prachtig. Elke heuveltop onthult een nieuw vergezicht, dat nog mooier is dan de vorige. Ik heb in mijn leven volgens mij nog nooit zoveel kleuren groen in elkaar zien overgaan.
Met dank aan de ANWB-gids hebben we deze streek goed kunnen verkennen. We hebben veel stadjes en bezienswaardigheden bezocht, o.a. Assisi, Perugia, Spello, Spoleto, Bettona, Montefalco, de watervallen bij Marmare en het Lago Trasimeno. Zoals manlief het mooi verwoordde was ons toeristische tour in elk stadje en dorpje als volgt: “kerkje, biertje, ijsje”. Waarbij het ijsje steeds op aanvraag van dochterlief was. Ze heeft in elk stadje wel een ijsje gegeten. Cocosijs en hazelnootijs zijn haar nieuwe favoriete smaken.

Umbrië als foodie
In het kleine stadje Spello werden we in een klein winkeltje naar binnen gelokt met een proeverij van truffelproducten. Ik kon de verleiding niet weerstaan om daar tapenades, olie en balsamico mee te nemen. Ze verkochten ook voor heel weinig verse truffels. Die kon ik helaas niet meenemen helemaal terug naar Nederland. In Assisi kwam ik prachtige patisseriewinkels tegen met de mooiste pasticinni, crostatas, meringues en nog veel meer andere lekkernijen.
Een typisch Umbrische specialiteit is de porchetta. Een speenvarken van niet meer dan 40 kilo wordt gevuld en in zijn geheel gebraden. Er zijn zelfs hele festivals gewijd aan het braden van porchetta. Porchetta wordt op straat verkocht vanuit stalletjes en in slagerijen. Een warm broodje porchetta is Umbrisch streetfood op zijn best.

En natuurlijk was elk bezoek aan een Italiaanse supermarkt voor mij een feest. Ik kon het ook niet laten om een Italiaanse Lidl binnen te stappen. Manlief ging zelfs mee, ook al geeft hij helemaal niks om foodshoppen. Uiteindelijk heb ik dan ook een hele boodschappentas met plaatsVakantie Italië-13eijke lekkernijen mee terug genomen: Lokale Olijfolie, Italiaanse gist om pizza’s en brood mee te bakken, gedroogde porchinipaddenstoelen, tapenades, aperol om spritzjes mee te maken en nog veel meer. 

We hebben prachtige vakantie gehad. We hebben veel mooie plekken gezien, lekker gegeten en zijn lekker ontspannen terug. Met veel nieuwe ideeën, ambities en geïnspireerd door de simpele en robuuste Umbrische keuken pak ik de draad weer op. Ik heb veel lekkers voor jullie in petto!

Groetjes 
Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.