Happy Hour – Absint

Absint-7Happy Hour – Deze groene drank is verboden geweest. Wie de fles opent moet weerstand kunnen bieden tegen de krachten van de groene fee! Absint…een bijzonder drankje.

Ik heb een fascinatie voor de 19e eeuw. Het begint met de Regency period, de tijd waarin in Frankrijk de kleine Napoleon een groot keizerrijk begeerde. Engeland en Frankrijk belanden in een oorlog die op de slagvelden van Waterloo zijn einde vond. In 1805 brengt Pernod het drankje op de markt. Hij had het recept voor absint gekocht van een rondreizende franse arts. De 19e eeuw vorderde. Europa en de rest van de wereld maakt een transformatie door. Een burgeroorlog in de Verenigde Staten deelde het land in Noord en Zuid. Ook in Europa blijft oorlog woeden. Keizerrijken en koninkrijken ontstaan en vallen uiteen. Naties zoals Pruisen en Oostenrijk-Hongarije waar de fameuze keizerin Sissi de trendsetter is. De stoommachine werd uitgevonden, de telegraaf, de telefoon en nog meer. China en Japan maken hun grenzen open en gaan een rol spelen in de wereldgeschiedenis. Nederland krijgt zeggenschap over indonesië. De industrialisatie wordt een feit, overal worden spoorwegen aangelegd, houten koetsen maken plaats voor snelle bolides die gemotoriseerd vooruitkomen. De wereld verandert snel. Als nooit tevoren. Absint was er gedurende deze veranderingen als een gerieflijk volksdrankje om even de geest te verzetten. Tegen het eind van de 19e eeuw, een periode die we ook wel Belle Epoque noemen, werd absint ontdekt door de kunstenaars. Zij gaven het drankje de koosnaam “de Groene Fee”. 

Absint wordt gemaakt van alsem. Alsem heeft in hele hoge concentraties een psychodelisch effect. In alsem komt een stofje voor dit veroorzaakt. Het helpt ook wel, dat je hier met een drank te maken hebt dat voor 70% uit alcohol bestaat. Met andere woorden je gaat er groene feetjes van zien ;-).

Veel kunstenaars, schrijvers en dichters uit deze tijd maakten hun meesterwerken onder de invloed van absint. Grote namen zoals Vincent van Gogh, Degas, Guy de Maupassant, Gaugin en de dandy Oscar Wilde himself staan bekend als absintdrinkers. Over Van Gogh wordt wel gezegd dat hij zijn oor hoogstwaarschijnlijk onder invloed van dit drankje heeft afgesneden. Het drankje werd aan het begin van de 20ste eeuw door de overheid als heel gevaarlijk voor de “zeden” beschouwd. Het werd bijna een eeuw lang verboden. Inmiddels is het weer vrij verkrijgbaar. De effecten blijken niet zo schadelijk als gedacht. Of misschien zijn onze zeden wel achtergegaan ten opzichte van toen.

Dit was de eerste keer dat ik absint dronk. Ik koos voor de traditionele manier met het suikerritueel. Zo heeft Van Gogh het waarschijnlijk ook gedaan. De smaak van anijs was sterk en bitter. Ik had een extra suikerklontje nodig. Het was niet lekker in het begin. Met elke volgende slok werd het drankje steeds aangenamer. Één glaasje absint was genoeg om me de hele avond in een stemming te brengen die ik niet kon verklaren. Alsof ik omringd werd door een groenige wolk…die met elke slok groeniger werd…

Absint
Het drinken van absint ging vroeger gepaard met een speciaal ritueel. Absint, water en suikerklontjes...zo riep je vroeger de groene fee op. Zou het nu nog werken?
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. Absint
 2. Suikerklontjes
 3. ijsklontjes
Barbenodigdheden
 1. Schenkkan voor water
 2. Zeef of absintlepel
 3. Klein borrelglaasje of kelkje
Zo ga je te werk
 1. Neem het kelkje en vul het tot de helft met absint. Ik gebruikte ongeveer 30 ml.
 2. Vul de schenkkan met koud water. Doe hier wat ijsklontjes bij om het water ijskoud te maken.
 3. Leg de absintlepel op de rand van het glaasje. Doe hier twee suikerklontjes op. De smaak van absint is erg sterk, de suiker zwakt het wat af. Gebruik meer suikerklontjes als dit beter past bij wat je lekker vindt.
 4. Neem de schenkkan en druppel voorzichtig water over de suikerklontjes. Doe dit zo, zodat de suikerklontjes helemaal verzadigd raken van het water en gaan afbrokkelen. Laat de suiker en het water in het glas druppelen. Op de foto zie je hoe je dit kunt doen.
 5. Wanneer de suikerklontjes zijn opgelost kan je met een lepeltje door de absint roeren. Serveer de absint met een lepeltje.
Happy Hour Tip
 1. Wanneer je net als ik geen absintlepeltje hebt, dan kan je gewoon een zeefje of een vorkje gebruiken. Overigens kan je voor een paar euro wel online een absintlepel kopen.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Proost!

en

Fijn Weekend!

Het Etiketje: Geniet, maar drink met mate! 100 % BOB, 0 % op! NIX onder 18!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.