Matzes

Matzes-6Bij het laatste avondmaal deelde Jezus brood en wijn met zijn leerlingen. Het brood was ongerezen zoals toen gebruik was met Pasen. Met dit recept leer je zelf matzes maken.

De week voorafgaand aan Pasen noemen we de Goede Week. Het begint met Palmzondag, waarbij we de intocht van Jezus in Jeruzalem herdenken. Uit alle windstreken waren mensen naar Jeruzalem afgereisd om het Joodse Paasfeest te vieren. Ook Jezus was samen zijn vrienden naar Jeruzalem gereisd. Het gerucht dat Jezus in Jeruzalem zou aankomen liep als een lopend vuurtje onder de mensen. Die Jezus had zulke bijzondere dingen gedaan in de dorpen en steden rond Jeruzalem. Hij was de verlosser en zou hen bevrijden. Jezus kwam de stad binnen op de rug van een ezel. Massaal stonden de mensen hem vol verwachting op te wachten. Iedereen wilde hem zien. Met palmstokken wuifden ze hem welkom en ze vormden een parade door de stad.  “Zing Hosanna, de koning te ere”, zongen de mensen hem toe. Op Witte Donderdag herdenken we het laatste avondmaal.

Eenmaal in de stad gebeurt er van alles. Jezus predikt liefde en een nieuwe boodschap die niet in goede aarde valt bij de kerkleiders en andere machthebbers. Hij veroorzaakt politieke onrust. De mensen die het voor het zeggen hebben zien Jezus als een bedreiging. Dit maakt Jeruzalem een gevaarlijke plek voor hem. Jezus weet, dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij is doodsbang, maar hij aanvaardt zijn lot. Op een avond zit Jezus aan tafel met zijn vrienden voor het avondmaal. Hij dankte de Vader voor het eten op tafel. Hij nam het brood. Hij brak het en deelde het met zijn leerlingen, met de woorden: “Dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt. Blijf dit doen om te gedenken.” Daarna nam hij de beker met wijn. “Zie hier, dit is mijn bloed dat wordt vergoten ter vergeving van van uw zonden. Blijf dit doen om mij te gedenken.”, zei hij. 

Tot op de dag van vandaag wordt dit laatste avondmaal gevierd om Jezus te gedenken. Over de hele wereld komen Christenen samen en delen brood en wijn in zijn gedachtenis. Jezus en zijn leerlingen zitten aan tafel en genieten verder van hun maaltijd. Plotseling zegt Jezus tegen zijn leerlingen. Vanavond zal één van jullie mij verraden. Iedereen wordt onrustig. Ze zijn allemaal stellig. Ze zouden zoiets nooit doen. Alleen Judas is onrustig. Niet lang daarna vertrekt Judas van tafel. Judas gaat naar de kerkleiders en vertelt ze waar ze Jezus kunnen vinden. Volgens sommigen deed Judas het voor het geld. Wij weten het niet. De kerkleiders en hogepriesters slaan Jezus in de boeien…zijn weg naar het kruis is begonnen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tijdens het Joodse Paasfeest wordt de uittocht uit Egypte herdacht. Toen God de Israëlieten bevrijdde uit de Egyptische slavernij, was er geen tijd om gerezen brood te bakken. God gaf de mensen de opdracht om brood te bakken zonder zuurdesem. Dit ongerezen brood worden matzes genoemd. Je kunt matzes kopen, maar ze zijn ook zo makkelijk zelf te maken. Ik maakte deze matzes met volkorenmeel. Veel smaak heeft een matze niet, maar het is wel voedzaam. Traditioneel worden de matzes bij het Paasontbijt of de Paasbrunch gegeten met een dun laagje boter en witte basterdsuiker. Het maken van deze matzes gaat heel snel.

Matzes zelf bakken
Matzes zelf bakken is bijna net zo makkelijk als een pak kopen. Water, meel en een hete oven meer heb je niet nodig.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 500 gram volkorenmeel (of tarwebloem)
 2. 200 ml
 3. extra bloem om het werkblad te bestuiven
Keukenbenodigdheden
 1. Bakplaat
 2. Bakpapier
 3. Deegroller
Zo ga je te werk
 1. Doe de oven aan. Bekleed de bakplaat met het bakpapier. Doe de bakplaat in de oven. Verwarm de oven voor op 250 ºC.
 2. Doe de volkorenmeel in een grote kom. Maak een kuil in het midden. Schenk het water voorzichtig in het midden. Kneed het water en de meel samen tot een mooi deeg ontstaat. Het deeg hoeft niet te rijzen, dus je kunt meteen verder. Wanneer je het deeg wat stug of droog lijkt dan kan je er een beetje water bij doen.
 3. Neem een stuk van het deeg af. Bestuif het werkblad met wat bloem. Maak dunne platte schijven van het deeg. Het uitrollen gaat het makkelijkst met een deegroller. Prik gaatjes in de deegschijven voordat je ze bakt. Dit voorkomt dat de matzes gaan opbollen tijdens het bakken.
 4. Leg de schijven nu op de bakplaat in de voorverwarmde oven op 250 ºC. Let hier op de hitte van de bakplaat. Gebruik ovenwanten om brandwonden te voorkomen.
 5. Bak de matzes in tien minuten gaar. Bak alle matzes tot het deeg op is.
 6. Laat de matzes volledig en goed afkoelen. Door het goed afkoelen worden de matzes goed knapperig.
Tip van Oma
 1. Ik heb een pizzasteen gebruikt om de matzes op te bakken. Doordat de steen de hitte van de oven opneemt bakken de matzes gelijkmatiger en zijn ze sneller gaar. In het recept ga ik uit van het gebruik van een bakplaat met bakpapier.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Eén reactie

 • Marleen schreef:

  Leuk recept. Ga ik zeker proberen.
  Ik vind het een meerwaarde hebben dat je het Bijbelse verhaal erbij verteld.
  Bedankt!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.