Valentijns Chocolade Muffins

Valentijns Chocolade Muffins-12Happy Valentinesday! Probeer deze chocolade muffins eens. Ik serveerde ze met een beetje slagroom als dessert. Gezond, ja, gezond ja! En lekker!

Mijn Valentijn verraste me vanochtend met een mooi cadeau. “Ik laat de dag van de liefde toch niet aan ons voorbijgaan?”, zei hij. Lief hè?

Waar komt dit feest van de liefde op 14 februari vandaan? Net zoals met het feest van Sinterklaas, is het de ode aan de liefde op Valentijnsdag een feest dat zijn oorsprong heeft in de Katholieke traditie. Valentijn was een bisschop in de 5e eeuw na Christus. Op een dag kwam een verliefd stel bij hem. Een soldaat en zijn geliefde. De soldaat was een heiden en geloofde niet in de kerk. Het jonge paar overtuigde Valentijn van de oprechtheid van hun liefde. Volgens de wet was het verboden voor christenen om te trouwen met een niet-gelovige. Valentijn vond dat de liefde meer waarde had dan een wet en trouwde het jonge paar. Al gauw kwamen meer verliefde stellen met hetzelfde verzoek bij hem. De keizer kwam erachter en vervolgde hem. Toen Valentijn de keizer probeerde te bekeren ging het mis. De keizer keerde tegen hem en gaf het bevel Valentijn te onthoofden. Valentijn was dapper. Onderweg van zijn cel naar het schavot lukte het hem om een briefje in de handen van de dochter van de gevangenisbewaarder te drukken. Na zijn onthoofding deed het meisje het briefje open. Er stond: “Van je Valentijn”. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Net als bij bloemen bij Valentijnsdag horen, hoort ook chocolade bij deze dag. De Heilige Valentijn zal zelf nooit chocolade geproefd hebben, maar zijn feest is er onlosmakelijk mee verbonden. Vandaag een “guiltfree” chocolade muffin voor je. De keuze is aan jou. Gebruik zoetstof om deze muffin op smaak te brengen voor een gezonde variant op deze Valentijns chocolade muffins. 

Valentijns Chocolade Muffins
Yields 12
Maak deze muffins met suikervervangers voor een suikervrije chocoladekick.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. Dit recept is voldoende voor 12 muffins.
 2. 1 ¾ cup havermout (gebruik hiervoor de "old fashioned rolled oats")
 3. 3 eiwitten
 4. ¾ cup cacaopoeder
 5. ½ cup appelmoes
 6. 1 theelepel vanille-extract
 7. 1 theelepel amandel-extract
 8. ½ cup Griekse Yoghurt
 9. ½ theelepel cream of tartar (wijnsteenzuur)
 10. 1 ½ theelepel bakpoeder
 11. 1 ½ theelepel baksoda
 12. ¼ theelepel zout
 13. 1 cup heet kokend water
 14. 1 cup suiker (of suikervervanger zoals canderel of andere zoetstof. Als je stevia gebruikt, dan verander je de hoeveelheid naar een ¼ cup met 2 eetlepels).
 15. ½ cup fijn gehakte chocoladestukjes.
Keukenbenodigdheden
 1. Muffinbakvorm
 2. Papieren muffinvormpjes
 3. Blender
Zo ga je te werk
 1. Hak de chocolade in fijne kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Zet de chocolade opzij.
 2. Zet een muffinblik klaar. Zet alvast de papieren muffinvormpjes in het muffinblik. Zet opzij.
 3. Doe alle ingrediënten behalve de chocoladestukjes in een blender. Meng alle ingrediënten in de blender samen totdat er een glad donkerbruine chocoladebeslag ontstaat.
 4. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 5. Doe het chocoladebeslag in een kom. Meng de helft van de gehakte chocoladestukjes in het beslag.
 6. Verdeel het chocoladebeslag in de papieren vormpjes. Vul de vormpjes voor driekwart vol met het beslag.
 7. Bak de chocolademuffins 10 minuten in de oven op 180 ºC.
 8. Haal de muffinvorm uit de oven. Verdeel de rest van de chocoladestukjes bovenop de halfgebakken muffins.
 9. Doe de chocolademuffins terug in de oven op 180 ºC. Bak de muffins in 5 tot 10 minuten af. Controleer de muffins tussendoor op gaarheid met de priktest.
Tip van Oma
 1. Wanneer je deze muffins suikervrij maakt en met zoetstof op smaak brengt kan de smaak wat tegenvallen als je zoete kies hebt. Smeer dan een dun laagje hazelnootpasta of pindakaas op de muffin voor net dat beetje extra zoetigheid. Serveer met een toefje gezoete slagroom voor net dat beetje extra Valentijnsdaggevoel.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.