Happy Hour: Chai Thee

Chai-21Happy Hour – Chai Thee: Deze Masala Chai Thee is een gebalanceerde mix van specerijen, zwarte thee en melk. Een heerlijk Oosters theedrankje voor elk moment.

Ik begin mijn jaar in hogere specerijsferen voor deze Happy Hour. Na veel lekkers en mooie gerechten te hebben gegeten tijdens de feestdagen is het nu tijd om het lichaam rust te geven. Ik heb nog een lekker een weekend voor de boeg. Daarna begint de jaarcyclus weer van voor af aan.

Het leven passeert ons altijd in balans.  Ik weet dat het komend jaar nieuwe en spannende dingen gaat brengen. Heel blijft hetzelfde. Waarschijnlijk zullen er ook teleurstellende en verdrietige dingen zijn. Het leven zoekt altijd in balans. Yin en yang, hemel en hel, positief en negatief zijn tegenstellingen die elkaar opheffen en neutraal worden. Ze komen in balans. In die neutraliteit vinden we het leven. Het echte leven, zonder oordeel, zonder vooroordeel, gewoon ZIJN. De één vindt dit in gebed. De ander vindt dit in meditatie of mindfull leven. Ieder op zijn eigen manier zoeken we onze weg in het leven. Ik vind het mooi. Een Masala Chai Thee kan je ook zien als een zoektocht naar balans. De perfecte balans van specerijen, melk, thee en honing. Ik vind de kleur, geur en ervaring van het drinken van een zelf samengestelde Masala Chai mix mooi. Het symboliseert die zoektocht naar een perfecte balans, in een thee, maar ook in het leven. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Chai Thee of Masala Chai

Als titel voor deze post heb ik Chai Thee gebruikt. Chai is het Indische woord voor thee. Door deze post Chai Thee te noemen zou een vertaler in zijn vertaling deze post Thee Thee noemen. Taalkundig niet helemaal verantwoord. Maar zo noemen we het nu eenmaal hier in het westen. 

Mijn eerste kennismaking met Chai was volkomen toevallig en niet heel erg positief. Ik vind het heerlijk om in de natuurwinkel en tegenwoordig ook steeds meer in de betere supermarkt op de thee-afdeling rond te lopen. Ik vind kruidige bijzonder samengestelde thees met specerijen heerlijk. Ik ruik in de winkel aan de pakjes om een indruk te krijgen van de geur van de thee. Ik vond een prachtig doosje thee. Kaneel, kardemom, gember en peper kon ik heel duidelijk zelfs door de cellofaanverpakking goed ruiken. Classic Chai stond op de verpakking. Ik nam een verpakking mee naar huis. De waterkoker ging aan om water te koken. De geur van de Classic Chai Thee die in een theezakje in een kopje kokend water bungelde vulde het huis. Het rook goed. Ik nam een slokje. Het smaakte me niet. Ik deed er suiker bij. Ik deed er zoetjes in. Ik gebruikte ook nog honing, maar de smaak was niet lekker. Dat was een teleurstelling.

De zakjes Classic Chai bleven in de kast staan. Ze roken nog steeds heerlijk en af toe rook ik aan een theezakje. Ik vond de thee zelf niet erg lekker. Op een dag bekeek ik het theezakje goed. Ik had nog nooit gelezen wat er op de verpakking stond.  Op het papieren envelopje waarin het theezakje was verpakt stond een gebruiksaanwijzing. De thee moest met melk gedronken geworden…ik probeerde het. Het was heerlijk!

Met dit recept maak je een eigen Masala Chai mix voor een zelfgemaakte Chai Thee.

Happy Hour: Chai Thee
Serves 2
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. ½ cup zwarte peper
 2. ½ cup kaneelstokjes
 3. ½ cup groene kardemompeultjes
 4. ¼ cup kruidnagels
Voor het maken van de thee
 1. ½ cm verse gember (geschild)
 2. 2 zakjes zwarte thee of 2 eetlepels losse zwarte theeblaadjes
 3. 1 kop melk
 4. 1 kop water
Optioneel
 1. Nootmuskaat
 2. Steranijs
Zo ga je te werk
Voor het maken van de Chaimix
 1. Meng alle specerijen samen in een multihakker.
 2. Goed hakken totdat de specerijen allemaal goed gehakt of gekneusd zijn. Het mengsel mag best grof blijven. Het hoeft geen Chaipoeder te worden.
 3. Doe alles samen in een schone afsluitbare pot.
Voor het brouwen van Chai Thee
 1. Doe een kop water in een steelpannetje.
 2. Voeg hier een ½ theelepel van de Chaimix bij.
 3. Doe de ½ cm geschilde gember in de steelpan bij de theemix.
 4. Laat alles op een matig hoog vuur langzaam aan de kook komen.
 5. Zodra het water bubbelt en borrelt schenk je de melk bij het mengsel. Breng alles op smaak met suiker of honing. Aanbevolen wordt om 2 theelepels honing of suiker te gebruiken. Ik had wel iets meer zoetigheid nodig.
 6. Laat de thee nog even met de melk opwarmen. Roer de Chai Thee ondertussen met een garde, zodat de smaken vrij kunnen bewegen.
 7. Doe het vuur uit wanneer de thee net tegen de kook komt. Laat de Chai Thee nog 1 minuut staan voor het serveren.
 8. Schenk de Chai Thee door een fijne zeef in een kop.
 9. Deze hoeveelheid is genoeg voor twee kopjes heerlijk zelf gebrouwen Chai Thee.
Happy Hour Tip
 1. Je kunt Chai Thee zoeten met suiker. Ik kies voor honing. Vooral een donkere honing met een diepe smaak past hier erg goed bij. Kies als het even kan voor biologische honing of nog beter echte imkerhoning.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Proost en Fijn Weekend!

Het Etiketje: Geniet, maar drink met mate! 100 % BOB, 0 % op! NIX onder 18!

Aanbeveling:
Als je op zoek bent naar een adresje voor echte imkerhoning, kijk dan op de facebookpagina van Imkerei Sattelkammer. Je ziet mooie foto’s en filmpjes en vooral veel lekkere honing. De honing is natuurlijk ook te bestellen via hun facebookpagina. Een aanrader!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.