Varkenshaasrollade uit de oven

Rollade van varkenshaas-20Met twee varkenshaasjes maak je deze verrassende varkenshaasrollade uit de oven. De rollade wordt gevuld met appel en spek. Het is het proberen waard!

Één van de meest gelezen recepten op Bakken Zoals Oma is het recept voor varkenshaasjes uit de oven.  Bij dit recept heb ik niet zo’n bijzonder verhaal. Het verhaal is heel eenvoudig,. Op een zondag liep ik naar de supermarkt. Ik haalde daar twee stukken varkenshaas. Ik had zin in lekker vlees. Thuis probeerde ik met zorg dit recept uit en het was smakelijk en goed. 

Varkenshaas is niet alledaags. Wij eten het in elk geval niet dagelijks. Om dit gerecht te maken heeft minstens één varken het leven gegeven. Uit één varken halen we twee stukken varkesnshaas. Het vlees is aan beide zijden langs de rugwervel van het varken te vinden. Wanneer ik varkenshaasjes koop wil ik er ook de tijd voor nemen om dit mooie stuk vlees en de varken(s) die het me hebben gegeven eer aan te doen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het is de verrassende combinatie van appel, varkensvlees en specerijen die dit gerecht tot een sucees maken. De smaken dringen door tot het vlees. De rollade komt heerlijk zacht en mals uit de oven. Het smelt op je tong. Doordat het vlees langzaam in de oven gaart komen de smaken goed samen in de oven. Ook bij dochterlief was deze rollade een succes. De appels smelten bijna tot een moesachtige substantie. Dus toen dochterlief een plakje van deze gevulde varkenshaasrollade op haar bord kreeg was ze verbaasd dat er appelmoes in het vlees zat.

Terwijl ik deze blogpost schrijf loopt het water me in de mond. Het recept is niet moeilijk, maar vraagt wel aandacht en tijd. Deze varkenshaasrollade uit de oven is het proberen waard.

Varkenshaasrollade uit de oven
Serves 4
De plakjes appel smelten bijna tot appelmoes in de oven. De specerijen geven een winters warme smaak. Het vlees is sappig en mals. Een smakelijke rollade voor elke gelegenheid.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 stukken varkenshaas
 2. 2 wortels
 3. 2 stengels bleekselderij
 4. 2 tenen knoflook
 5. 2 appels
 6. ½ eetlepel donkere rum
 7. klein bosje verse thijm
 8. 2 sjalotjes
 9. mosterd
 10. worcestrshire saus
 11. 8 plakken gerookte buikspek
 12. ½ cm verse gember (of ½ theelepel gemberpoeder)
 13. Kaneel
 14. Piment
 15. 5 spice powder (vijfkruidenpoeder)
 16. gembersiroop
 17. olijfolie om in te bakken
 18. 1 theelepel maizena (optioneel)
Keukenbenodigdheden
 1. Keukentouw
 2. Kaasschaaf (een dunschiller of mandoline is ook prima)
 3. Vleeshamer
 4. Braadpan die ook in de oven kan
 5. Knoflookpers
 6. Vleesthermometer die in de oven kan
Zo ga je te werk
 1. Eerst bereid je de groenten voor. Maak de wortels schoon. Snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Doe hetzelfde met de bleekselderij. Schil de sjalotjes en snijd ze in grove stukken.
 2. Schil één appel. De tweede appel heb je later pas nodig. Gebruik de kaasschaaf om hele dunne plakken van de appel te snijden.
 3. Zet de groenten en de in plakjes gesneden appel even apart om het vlees voor te bereiden.
 4. Snijd de varkenshaas zo open, dat je het open kunt klappen (zie foto's). Doe dit met beide stukken varkenshaas. Dus niet helemaal doorsnijden.
 5. Kerf het vlees voorzichtig in. Ga er niet helemaal doorheen. Gebruik de vleeshamer om het vlees voorzichtig plat te slaan. Leg de stukken varkenshaas opengeklapt naast elkaar, waarbij er een klein stukje overlap is.
 6. Maak de marinade. Knijp de tenen knoflook uit in een kleine kom. Voeg hier aan toe: ½ eetlepel rum, ½ theelepel mosterd, rasp van ½ cm gember (of ½ theelepel gemberpoeder), ½ theelepel worcestershire saus, peper en zout. Roer alles door elkaar tot een marinade.
 7. Besprenkel de marinade op de opengeklapte varkenshaasjes. Maal voor wat extra smaak nog wat verse peper op het vlees.
 8. Leg dakpansgewijs de plakjes appel op de varkenshaasjes.
 9. Besprenkel de appelplakjes met ½ theelepel kaneel, ½ theelepel pimentpoeder en een ½ eetlepel gembersiroop.
 10. Bovenop de laag met appels leg je de plakjes gerookte buikspek.
 11. Rol de varkenshaasjes op tot een rollade. Bind met een stuk keukentouw de rollade stevig vast.
 12. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 13. Breng de rollade op smaak met wat versgemalen zout en peper. Besprenkel de rollade ook met een theelepel 5 spice powder (vijfkruidenpoeder).
 14. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hete braadpan. Schroei de rollade in 2 tot 3 minuten rondom dicht. Het vlees verkleurt licht.
 15. Leg de gesneden groenten en de takjes thijm in de braadpan bij de rollade.
 16. Was de overgebleven appel en snijd deze in partjes. Doe de appelpartjes ook in de pan bij de rollade. Steek de vleesthermometer in de rollade.
 17. Doe de braadpan met de rollade, groenten en appeltjes in de oven. Bak de rollade in de oven op 200 ºC. Bak de rollade totdat de vleesthermometer 60 ºC aangeeft. (Het is lastig om hier een tijd bij te geven. Dikte van het vlees, de vulling en je oven bepalen de exacte tijd.) Met een vleesthermometer ben je altijd zeker van een constante resultaat.
 18. Als het vlees gaar is haal je eerst voorzichtig de groenten uit de pan. Haal vervolgens voorzichtig de rollade uit de pan. Leg de rollade op een serveerschaal en knip de touwtjes weg. Hoewel de geuren waarschijnlijk heel verleidelijk zijn snijd je de rollade nog niet aan. Het vlees moet nog even rusten.
 19. Kijk ondertussen naar het vocht in de pan. Ik vond de saus prima op dikte. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een wat meer gebonden saus, dan kan je de saus nog binden met een theelepel maizena.
Tip van Oma
 1. Rol de varkenshaas een dag van tevoren op tot een rollade en bind het vast. Pak de rollade dan goed in met plastic huishoudfolie en bewaar in de koelkast. Haal de varkensrollade een uur voordat je het wilt bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Ga dan verder met het recept vanaf nummer 13.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.