Gefrituurd IJs met mangocoulis

Gefrituurd ijs met mango coulisKoken is risico’s nemen, nieuwe dingen uitproberen en experimenteren. Dat doe ik ook in dit recept voor gefrituurd ijs. Spannend, bijzonder en geslaagd!

Soms ben ik bang voor verandering. Dan wil ik het liefst alles laten zoals het is en niks veranderen. Ik hoef dan niks nieuws te leren. Alles blijft zoals het is.

Soms wil ik alles anders doen. Dan wil ik het liefst alles veranderen en niks bij het oude laten. Ik hoef dan niet steeds hetzelfde te doen. Alles transformeert en wordt nieuw.

Het maken van gefrituurd ijs was het zo’n avontuur. Ik kwam dit idee van gefrituurd ijs in een kookboek tegen. Het idee intrigeerde mij. Gefrituurd ijs kan toch helemaal niet. Dat is raar. IJs hoort koud te zijn en te blijven. Het zal gaan smelten als het gebakken wordt. Het is wel bijzonder. Het is anders. Het zou een nieuwe wereld van lekkernij openen. De manier waarop ik naar ijs kijk zou anders worden. Ik probeerde. Ik ging aan de slag.

Deze diashow vereist JavaScript.

Gefrituurd IJs

Dochterlief kwam in de keuken kijken. Soms als ik mijn beide handen nodig heb in een recept dan helpt zij. Zij maakt dan foto’s voor mij. Toen ik haar vertelde dat ik de ijsbolletjes zou gaan frituren keek ze mij aan met ongeloof in haar ogen. Ze zei: “Mam, volgens mij gaat dat niet lukken hoor! Je kunt ijs toch niet bakken?”. Ik had nog nooit ijs gefrituurd. Ik had het nog nooit geproefd. Ik was avontuurlijk bezig! Natuurlijk zou het lukken. Ik liet het eerste ijsbolletje langzaam in de olie zakken. Nee, dat ging niet goed. Die eerste was niet mooi bruin. Misschien hoort ijs toch gewoon koud te zijn. Even dacht ik eraan om het ijs weg te doen. Vooruit niet, opgeven, dacht ik. Ik bakte het tweede, derde en vierde ijsbolletje. Die waren mooi goudbruin, zoals ik ze wilde. De kokos, mango en sinaasappel geven een frisse tropische dimensie aan dit dessert. En het gefrituurd ijs? Woorden schieten te kort. De buitenkant is krokant en binnen zit een heerlijk koud ijs verborgen. Bijzonder lekker.
Het lukte! Ik heb er een nieuw favoriet recept bij. 

Gefrituurd IJs met mangocoulis
Yields 4
Met dit recept gaan we grenzen opzoeken. IJs frituren, dat klinkt raar en doe je niet elke dag. Een bijzonder dessert voor bijzondere gelegenheden. Dit maakt indruk!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor de ijsbolletjes
  1. 250 ml vanille roomijs
  2. 1 eiwit
  3. 50 gram kokos (of iets meer indien nodig)
  4. Frituurolie (zonnebloemolie)
  5. 8 tot 10 grote blaadjes munt
Voor de sinaasappelschillen
  1. 1 sinaasappel
  2. 100 ml water
  3. 50 gram suiker
Voor de mangocoulis
  1. 1 mango
  2. 1 limoen
Zo ga je te werk
Voor de ijsbolletjes
  1. Je zult snel te werk moeten gaan om de ijsbolletjes te maken. IJs smelt snel, dus dat betekent dat je alles klaar moet hebben staan. Zet een kommetje klaar met het eiwit. Strooi de kokos op een plat bord en leg het bord naast het kommetje met het eiwit. Zet een tweede bord klaar om de ijsbolletjes snel in te kunnen vriezen. Zet het roomijs naast je opstelling. Nu ga je aan de slag.
  2. Lepel met een ijsschep een groot bolletje ijs uit de bak. Rol het bolletje ijs tot een mooi rond balletje. Gebruik je handen voor het beste resultaat. Maak de ijsbolletjes net zo groot als een golfballetje.
  3. Leg het ijsbolletje in de kom met het eiwit. Bedek het ijsbolletje volledig met eiwit.
  4. Rol het bolletje ijs dan direct in de kokos. Zorg dat het bolletje helemaal bedekt is met de kokos.
  5. Leg het met kokos beklede ijsbolletje op het bord dat hiervoor klaarstaat. Herhaal totdat je vier ijsbolletjes hebt. Zet het bord met de ijsbolletjes in de vriezer.
  6. Laat de bolletjes in 2 uur koud worden en opstijven in de vriezer.
Voor de sinaasappelschilletjes
  1. Boen de sinaasappel schoon. Schil de sinaasappel met een zesteur, zodat je hele dunne sinaasappelschilletjes hebt.
  2. Vul een pan met water en laat dit koken tot het borrelt.
  3. Zet een andere pan op met 100 ml water en 50 gram suiker. Je kunt hiervoor het beste een steelpannetje gebruiken. Doe het vuur aan en verwarm dit totdat de suiker is opgelost. Er ontstaat dan een suikerstroop.
  4. Leg de sinaasappelschilletjes ondertussen in een fijne zeef. Houd de zeef vier minuten in de pan met het borrelend kokend water.
  5. Haal de zeef uit het kokend water en leg de sinaasappelschilletjes in de steelpan met de suikerstroop. Laat de sinaasappelschilletjes 4 minuten in de stroop koken. Verwijder de sinaasappelschilletjes uit de stroop en leg ze op een bord om volledig af te koelen.
  6. Bewaar de suikerstroop. Die heb je zo nodig voor de mangocoulis.
Voor de mangocoulis
  1. Schil de mango. Snijd de mango in kleine stukjes. Pureer de mango met de keukenmachine tot een glad mengsel.
  2. Schenk ongeveer een kwart van de suikerstroop bij de mango. Mix alles goed door elkaar. Proef de coulis. Als de coulis niet zoet genoeg is schenk je naar smaak iets meer van de suikerstroop erbij. Snijd de limoen doormidden. Druppel een paar druppels limoen door de coulis (ongeveer een halve theelepel) om het zoet en zuur in balans te krijgen. Roer alles goed door elkaar.
  3. Werk de mangopuree door een zeef in een kom.
  4. Bewaar de kom met de mangocoulis minstens 1 uur in de koelkast of totdat je de ijsbolletjes gaat frituren.
Frituren van de ijsbolletjes
  1. Maak voor het frituren de bordjes op. Lepel de mangocoulis in het midden van het bord. Leg hierop de geconfijte sinaasappelschillen. Snijd de muntblaadjes in hele fijne reepjes. Zet de muntblaadjes even opzij.
  2. Zet een pan op het vuur. Schenk voldoende olie in de pan. Laat de olie heel erg heet worden. De olie moet de temperatuur van 190 ºC bereiken. Bak de ijsbolletjes dan in een paar seconden goudbruin. Neem de ijsbolletjes uit de olie en leg even op een bord om uit te lekken.
Garnering
  1. Leg het gefrituurde ijsbolletje op de sinaasappelschillen en mangocoulis. Leg de fijne reepjes munt bovenop het bolletje. Serveer de gefrituurde ijsbolletjes direct.
Tip van Oma
  1. Zorg ervoor dat de olie goed heet is. Voor het beste resultaat frituur je de ijsbolletjes in een frituurpan die de temperatuur aangeeft. Gebruik dan wel schone frituurolie en geen frituurvet. Ik heb een ikea-kookthermometer gebruikt toen ik mijn ijsbolletjes ging frituren. Die gaat maar tot 130 ºC. Ik heb op de gok gewacht tot de olie de juiste temperatuur had. Mijn eerste ijsbolletje was dan ook niet mooi bruin. Als jij voor zekerheid wilt gaan, gebruik dan een frituurpan.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

  • Dick schreef:

    Hallo,
    ik wil dit recept maken voor de kerst, maar voor hoeveel personen is de maatvoering zoals hierin word genoemd?

    bvd,
    Dick

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.