Ananassorbet

2 bolletjes ananassorbetDit recept om een ananassorbet te maken is puur en simpel. Ananas, suiker en citroen, meer gaat er niet in. Dat levert een heerlijk verfrissend dessert op! Zomers en speels!

Een paar geleden kreeg ik in een kerstpakket een ijsmachine. Het was een simpele ijsmachine, met zo’n metalen kom, die in vriezer eerst een nacht moet liggen voordat het apparaat gebruikt moet worden. Met als gevolg, dat steeds als ik het wilde uitproberen ik weer eens was vergeten de metalen kom in de vriezer te stoppen. Of, wat veel vaker voorkwam, dat er in mijn vriezer geen ruimte was voor de kom. Op een dag besloot ik dat ik het ding gewoon zou gaan uitproberen. Dat betekende dat we eerst door een derde van de voorraad uit de diepvries heen moesten. De kom is namelijk zo groot, dat een hele la leeg gemaakt moet worden. Enfin. Ik ging aan de slag. Ik volgde het recept tot de letter, maar de machine deed niet helemaal wat ik wilde. Het werd niet koud genoeg en het ijs was wat klonterig. Het was niet zo’n succes. Dus de ijsmachine schoongemaakt en opgeruimd. Daar stond het ding weer een jaar lang niks te doen. Toen ik weer eens het plan vatte om een sorbet te gaan maken wilde ik de ijsmachine er weer bij pakken. Dat feestje viel in duigen. De metalen kom was gaan oxideren. Er zat een gat in de kom. De ijsmachine had al met al dus 1 keer een portie ijs gemaakt die mislukt was. Ik kon het arme ding te grave leggen. Bovenop een hele berg ontzielde huishoudelijke elektrische apparaten in een container in de milieustraat vond mijn ijsmachine zijn laatste rustplaats. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Eenmaal thuisgekomen wilde ik toch verder met mijn plan. Een ijsmachine is niet per sé noodzakelijk om een sorbet te maken. De structuur van het ijs zal zachter en soepeler zijn met een goedwerkende ijsmachine, maar het kan ook zonder. Zodra de sorbet klaar is, zet je deze in de vriezer. De enige machines die je nodig hebt zijn de sterke spierballen in je armen én een klein kookwekkertje.

Voor deze ananassorbet gebruik je verse ananas en niet uit blik. De smaak van de ananas komt goed tot zijn recht. Door wat citroensap toe te voegen krijg je een mooie balans tussen zoet en zuur. 

Ananassorbet
Een simpel receptje voor een makkelijk te maken toetje. Een sorbet van verse ananas. Erg fris, zoet en lekker.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 1 kleine ananas (geschild, in blokjes gesneden en ontdaan van middenstuk
  2. 2 eetlepels vers citroensap
  3. 1 cup + 2 eetlepels suiker
Zo ga je werk
  1. Ontdoe de ananas van het schil en het harde middenstuk. Snijd de ananas in blokjes van 2 x 2 cm.
  2. Doe de ananas in een keukenmachine met een hakmes. Maal de ananas zeer fijn.
  3. Voeg de suiker toe bij de ananas in de keukenmachine. Draai de suiker samen met de ananas in de keukenmachine, totdat de suiker helemaal is opgelost.
  4. Als je een ijsmachine hebt kan de sorbet nu één uur laten draaien in een gekoelde ijsmachine.
  5. Ga je oldschool aan de slag, zoals ik, dan ga je als volgt te werk. Vries het ananasmengsel in een metalen kom in de vriezer. Bedek met plasticfolie. Laat de kom 3 uur in de vriezer staan of totdat de sorbet aan de zijkanten hard is in het midden de structuur van een slushie heeft.
  6. Neem de metalen kom uit de vriezer en klop het mengsel op met een garde tot het helemaal zacht is geworden. Bedek de kom weer met plasticfolie en laat weer 4 uur vriezen in de diepvries.
  7. Hierna is de sorbet klaar om geserveerd te worden.
Tip van Oma
  1. Voor de garnering heb ik kleine blokjes gesneden van de ananas, van een kiwi en van aardbeien. De ananas heb ik eerst een nachtje gemarineerd in een dressing van gelijke delen citroen, suiker en rum. Voor een paar blokjes ananas is een theelepel van elk voldoende.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.