Vanillesuiker zelf maken

Geconcentreerde vanillesuiker, zelf vanillesuiker maken, suiker en vanillestokjes, vanillestokjes, vanillepeulenVanillesuiker kan je ook makkelijk zelf maken. Koop geen zakjes met kunstmatige vanillesuiker meer, maar maak het zelf!

Je kent de papieren zakjes vanillesuiker uit de supermarkt vast wel. Ik gebruikte ze ook voor het bakken en maken van desserts. Ook als je slagroom wilt opkloppen vindt ik het lekkerder vanillesuiker toe te voegen. Het geeft de slagroom net een beetje meer smaak, dan wanneer je alleen suiker gebruikt.

Vanilline vs vanille

Heb je wel eens op de achterzijde van zo’n zakje vanillesuiker gekeken?
Nee? Ik wel.

Gelukkig staat het niet vol met onuitspreekbare of onherkenbare termen. Er zijn twee bestanddelen: Vanilline en suiker.
So far so good zou je zeggen. Dat klinkt als vanille en suiker.

In vanillestokjes zit vanilline. Dat is de naam waarmee het aromatische bestanddeel van vanille wordt aangeduid. De kans is groot dat als vanilline als ingrediënt op een zakje vanillesuiker staat dit niet het natuurlijke bestanddeel is. Vanilline is namelijk ook de naam van kunstmatige vanillearoma. De kunstmatige vanilline bootst de natuurlijke vanille bijna volkomen na. Het is goedkoper dan echte vanille. Kunstmatige vanilline wordt in de fabriek gemaakt van bestanddelen van de kruidnagelboom én van een bijproduct uit de papierindustrie. Dat klinkt niet echt smakelijk. Het zit wel in de meeste taarten, koekjes en desserts die we in de winkel kant-en-klaar kopen. Er is niet mis mee, maar het is wel goed om te weten. 

Een bijkomend feitje: In Coca-Cola wordt echte vanille uit Madagaskar gebruikt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Geconcentreerde vanillesuiker

Ik ben steeds op zoek naar nieuwe manieren om dingen die je kant-en-klaar in de winkel koopt te kunnen vervangen. Een handige tip die je vaak hoort in kookprogramma’s op tv is dat je vanillestokjes na gebruik niet moet weggooien, maar in een pot suiker moet stoppen. De suiker neemt het aroma van de vanillestokjes over en je krijgt vanillesuiker. Dat is zeer zeker waar. Ik volg dit advies dan ook trouw op. Als ik vanillestokjes gebruik voor het maken van een dessert of het bakken van een taart, dan bewaar ik ze na gebruik. Ik laat de peultjes dan eerst op een stuk keukenpapier drogen en als ze droog zijn doe ze in de pot met suiker. Na een week of twee ruikt de suiker al heerlijk naar vanille. Suiker versterkt het aroma van vanille. Die vanillesuiker gebruik ik weer bij het maken van chocolademelk of andere drankjes. Ik heb geprobeerd om het als vervanging van een zakje vanillesuiker te gebruiken bij het bakken, maar het effect was net niet hetzelfde. Het aroma overleefde de oven niet.

Ik blijf mijn overgebleven vanillestokjes trouw in de speciale suikerpot stoppen, maar ik wilde een meer geconcentreerde vanillesuiker voor het bakken. Dat heb ik in dit recept voor geconcentreerde vanillesuiker gevonden. Het aroma is sterk en blijft ook na het bakken goed aanwezig. Een bijkomend voordeel is, dat je in slagroom, pudding of gebak ook  mooie zwarte vanillespikkels terug ziet.

Geconcentreerde vanillesuiker
Maak zelf je vanillesuiker. Snel makkelijk en heerlijk in bakgerechten of toetjes.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 3 vanillestokjes
 2. 100 gram kristalsuiker
Zo ga je te werk
 1. Snijd de vanillestokjes in kleine stukjes.
 2. Doe de vanille met de suiker in een elektrische hakmolen. Laat de hakmolen een paar keer draaien.
 3. Zeef de suikermix door een grove zeef. Doe alles wat niet door de zeef gaat weer in de hakmolen. Laat de hakmolen opnieuw malen.
 4. Herhaal dit een paar een keer totdat de vanillestokjes en suiker helemaal fijngemalen zijn.
 5. Doe de vanillesuiker in een schone gesteriliseerde pot met deksel. Schroef de deksel op het potje en laat de vanillesuiker minstens een week staan voordat je het gebruikt.
Tip van Oma
 1. Gebruik een etiket om het potje te labelen. Deze geconcentreerde vanillesuiker kan je gebruiken bij alle recepten waar om vanillesuiker wordt gevraagd.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

5 reacties

 • marjolein schreef:

  Heb je ook al eens geprobeerd een alternatief met vanille te maken zonder suiker? Het blijft lastig om iets zonder suiker te maken wat ook daadwerkelijk lekker is..

  • Alesig schreef:

   Hoi Marjolein,

   Bedankt voor je vraag. Voor het maken van vanillesuiker heb je wel echt suiker nodig 😉
   Maar wat een goed alternatief is om baksels en dessert toch een vanillesmaak te geven, is het gebruiken van vanille-extract.
   Je kunt door verse vanillestokjes in een klein flesje met rum of vodka zelf ook heel makkelijk vanille-extract maken. Het duurt wel lang voor je het kunt gebruiken (6 – 8 weken wachten). Ook kan je bij natuurwinkels of bakwinkels wel pure vanille-extract kopen. Dit is anders dat de vanille-essence die in de supermarkten wordt verkocht, dat is kunstmatig en vind ik persoonlijk niet zo lekker. Je kunt dan door gebruik van zoetstof, honing of stevia experimenteren met je gerechten op smaak brengen met vanille.

   Groetjes
   Alesig

 • Sascha Tepper schreef:

  Hoelang kun je dit concentraat bewaren terwijl dat je het wel gebruikt??

  • Alesig schreef:

   Hoi,

   De hoeveelheden die ik in dit recept heb genoemd zijn genoeg om een klein potje met vanillesuiker te vullen. Doordat de smaak van de vanille zo geconcentreerd is heb je niet heel veel nodig om een goede vanillesmaak te krijgen. Ik doe ongeveer een half jaar met dit recept. De smaak wordt steeds beter naarmate de tijd verstrijkt. Als je steeds schone lepels in het potje stopt kan je dit heel lang gebruiken. Als je echt een datum wilt dan zou ik je aanraden de uiterste houdbaarheidsdatum van het vanillestokje aan te houden. Suiker en vanillestokjes zijn echter producten die je heel erg lang kunt bewaren.

   Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt.

   Groeten
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.