Lamsschouder met citroensaliesaus

Citroen salie lamschouder (20)

Vier uur langzaam garen in de oven. Een heerlijke saus eroverheen. Dat wordt smullen van deze lamsschouder met citroen en salie.

Lamsvlees is erg smakelijk. Voordat ik het recept van Jamie Oliver voor een langzaam gegaarde lamsschouder met rozemarijn had uitgeprobeerd had ik nog nooit lamsschouder gehad. Lamskoteletjes, dat wel. Maar een schouder van een lam, nee, dat had ik nog niet geprobeerd. Al vanaf de eerste keer dat ik het maakte was ik om. Ik vind de variant van Jamie met rozemarijn en muntsaus winters smaken. In de winter of vroege lente is dat natuurlijk heerlijk.

Ik stond laatst bij de slager en zag toen zo een mooi stuk lamsschouder liggen. Het is nu hartje zomer. Ik kon de lamsschouder niet weerstaan en nam het mee naar huis. Ik wilde er iets ander mee doen. Ik besloot wel om de basistechniek van Jamie te volgen. Het vlees wordt langzaam gegaard in de oven. In vier uur tijd wordt de lamsschouder in de oven langzaam getransformeerd. Het vlees wordt zacht en mals en hetvalt zo van het bot af. Ik gebruik in dit recept citroen en salie in plaats van munt en rozemarijn. De basis van het gerecht is hetzelfde. De lamsschouder is nog steeds de grote ster, maar de saus en de smaak van de salie en citroen geven het vlees een frissere smaak. Het resultaat was zeer geslaagd. Heerlijk met gekookte groenten en gekookte aardappelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Salie

Gebruik een klein bosje salieblaadjes bij het bereiden van de lamsschouder met citroen en salie. Salie is zeer krachtig van smaak. Als je er teveel van gebruikt wordt overheerst de salie te veel. Desalieplan is een veelgebruikt kruid in de keuken, juist door deze krachtige smaak.

De naam salie is afkomstig van de officiële latijnse naam voor de plant: “de salvia officinalis”. Salvia is een vervoeging van het latijnse woord “Salvare”, wat “redding of heil” betekent. De salieplant dankt deze naam aan haar geneeskrachtige eigenschappen. Het zou onder andere ontsmetten bij ontstekingen, slaap verwekken en het bloed kunnen zuiveren. De plant kan ook op zwangerschappen bijwerkende effecten hebben. Gebruik tijdens een zwangerschap of bij borstvoeding liefst geen of in zeer beperkte mate salie.

Al eeuwenlang wordt de salieplant gebruikt als natuurlijk geneesmiddel. Bestanddelen van de salieplant worden ook nu nog gebruikt in geneesmiddelen, tandpasta’s en in cosmetische producten. Door de veelzijdigheid van de salieplant heeft het de trotse bijnaam: “Koningin van de geneeskrachtige planten”.

Lamsschouder met citroen en salie
Geïnspireerd door de Lamsschouder van Jamie Oliver, nu mijn eigen versie, met citroen en salie. Heerlijk!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. Lamsschouder (ongeveer 1 kilogram)
  2. Klein bosje verse salieblaadjes
  3. Citroen
  4. Olijfolie
  5. Peper
  6. Zout
  7. 1 hele knoflook
Voor de saus
  1. 1 eetlepel bloem
  2. 25 gram roomboter
  3. 500 ml kippenbouillon
Zo ga je te werk
  1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op de allerhoogste temperatuur die je oven aangeeft.
  2. Besprenkel een vuurvaste ovenschaal met 2 eetlepels olijfolie. Leg de helft van de salieblaadjes en de helft van de teentjes knoflook in de ovenschaal.
  3. Gebruik een scherp mes om de lamsschouder ongeveer een halve centimeter in te kerven. Kerf beiden zijden van de lamsschouder in.
  4. Wrijf de lamsschouder aan beide zijden in met olijfolie en citroensap.
  5. Breng de lam op smaak met versgemalen peper en zout. Niet zuinig zijn, maar goed veel peper en zout gebruiken, zodat de lam straks goed op smaak is.
  6. Plaats de lamsschouder in de ovenschaal. Doe de overgebleven teentjes knoflook en salieblaadjes op de lamsschouder.
  7. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie. Zet de lamsschouder in de oven.
  8. Verlaag de temperatuur van de oven nu naar 170 ºC. Laat de lamsschouder 4 uur op deze temperatuur in de oven braden.
  9. Haal de lam na 4 uur uit de oven. Als je het vlees met twee vorken uit elkaar kunt trekken is de lam klaar. Haal de lamsschouder uit de ovenschaal en leg deze op een snijplank of serveerschaal. Bedek de lamsschouder met folie en laat het vlees even rusten.
De saus bereiden
  1. Zet de ovenschaal met het braadvocht op een middelmatig vuur. Druk met de achterkant van een lepel de teentjes knoflook uit.
  2. Doe een eetlepel bloem in de ovenschaal. Laat de bloem gaar bakken.
  3. Schraap met een houten lepel goed langs de bodem van de ovenschaal. Dit om alle smaken goed in de saus op te nemen. Voeg de kippenbouillon toe. Roer goed door.
  4. Gebruik de roomboter om de saus te binden. Laat de saus voorzichtig aan de kook komen en iets inkoken.
  5. Zeef de saus. Schenk de gezeefde saus in een juskom of sauskom. Je kunt wat gedroogde peterselie als garnering voor de saus gebruiken.
  6. Schenk de saus vlak voor het serveren over de lamsschouder.
Tip van Oma
  1. Het bereiden van lamsschouder met deze techniek is een fluitje van een cent. De oorspronkelijke variant met rozemarijn van Jamie Oliver is ook heerlijk.
Adapted from Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.