Happy Hour – Aruba Ariba

Happy hour, Cocktail Aruba Ariba, Arubaanse cocktails, Coecoei, Koekoei likeur, Arubaanse likeurAruba’s signature cocktail: Aruba Ariba, mag niet ontbreken in de Happy Hour. Dit is de allerlekkerste cocktail die bestaat. Tropisch, zonnig en lekker!

Één van de dingen die op mijn verlanglijstje stonden tijdens mijn bezoek aan mijn thuiseiland was het drinken van een echte Aruba Ariba met Koekoei likeur. Dat heb ik  dan natuurlijk ook gedaan. Manlief en ik werden op de tweede avond van onze vakantie op Aruba door mijn ouders “verplicht” om er even met z’n tweetjes op uit te gaan ;-). Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen. We gingen samen langs de boulevard wandelen en een drankje doen. Natuurlijk werd dat voor mij een Aruba Ariba en manlief ging voor een Balashi bier. Balashi is een echt Arubaans biertje dat op het eiland wordt gebrouwen. Wat was dat genieten zeg!

Tegen het eind van onze vakantie gingen we samen met mijn broer en schoonzus varen op een Katamaran.
We gingen mee met de “Aruba Sunset Sail” van Palm Tours Aruba. Het was helemaal geweldig. Met de passaatwind in de haren, een prachtige ondergaande zon, uitzicht op mijn prachtige Aruba, in geweldig gezelschap én met een open bar kon de avond niet meer stuk. Een vrolijke bartender serveerde de hele avond, jawel, Aruba Ariba cocktails en Balashi bier…Het was een fantastisch uitje!

Bij deze vanuit Nederland nogmaals dank aan mijn lieve achternicht die geregeld heeft dat we een plek op de Katamaran van Palm Tours Aruba konden krijgen!

Koekoei likeur

Koekoei likeur is alleen verkrijgbaar op Aruba. Het is daarom ook de ster in de cocktail die aan elke toerist op Aruba wordt aanbevolen: “De Aruba Ariba”. Ik had mezelf dan ook min of meer verplicht om een fles van deze bijzondere likeur in de koffer mee terug naar Nederland te nemen. Koekoei is een likeur op basis van agave, rum en rietsuiker. De likeur is helderrood van kleur. De rode kleur is afkomstig van de agaveplanten, die op Aruba veel voorkomen.   

Dera Gay

Toen ik mijn vader vroeg waar ik een fles zou kon kopen stuurde hij mij naar de lokale rumbrouwerij. Hij vertelde mij dat de Koekoei likeur één van de erfenissen van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners van het eiland is. Het werd al eeuwenlang door de indianen op Aruba gemaakt. Tegenwoordig is het een drank die wel op bruiloften wordt geschonken en bij traditionele volksfeesten, zoals het feest van “Dera Gay”. Dit is een Arubaans volksfeest, dat zijn wortels kent in de christelijke traditie. Het feest wordt op 24 juni gevierd op de feestdag van Sint Jan. Het is een traditioneel oogstfeest. “Dera Gay” betekent letterlijk vertaald: “Begraaf de haan”.

In de oude dagen werd het feest na zonsondergang gevierd. Restanten van maisstokken en ander oogstafval werden bewaard om tijdens het feest een groot vuur te maken. De mannen en vrouwen kleedden zich in rood en geel. Er werd gedronken en gegeten. Rum en koekoei werden rijkelijk geschonken. De mannen verzamelden zich daarna in een kring. De mannen werden geblinddoekt en rondgedraaid. De eerste die aan de beurt was kreeg een bont versierde stok in handen en moest proberen de haan te raken en doden met de stok. Drie keer mocht hij het proberen en dan was er weer een ander aan de beurt. Er werd muziek gemaakt op een trommel en gezongen. De omstanders gaven verkeerde aanwijzingen en de vaak al beschonken toestand van de mannen maakte dat dit vaak tot hilarische taferelen kon leiden. Degene die de haan kon begraven was de held van de avond. Op de foto van de fles koekoei likeur zie je een prachtige afbeelding van dit traditionele feest.

Tegenwoordig is Dera Gay folklore, maar het is een belangrijk onderdeel van de Arubaanse cultuur.
Even nog een laatste opmerking om jullie gerust te stellen. Ook op Aruba is dierenwelzijn belangrijk.
Een echte levende haan wordt al lang niet meer gebruikt. Dat is vervangen door een plastic haan of een calebas. 

Aruba Ariba
Aruba's signature cocktail: "De Aruba Ariba"! Dit moet toch wel een van de heerlijkste cocktails zijn die er bestaat. Als je naar Aruba gaat neem een fles Koekoei likeur mee om thuis je vakantie opnieuw te kunnen beleven!
Write a review
Print
Ingredients
 1. 15 ml Vodka
 2. 15 ml Witte rum
 3. 4 ml Koekoei likeur
 4. 4 ml Bananenlikeur of créme de banana
 5. 8 ml sinaasappelsap
 6. 8 ml cranberrysap
 7. 8 ml ananassap
 8. 6 ijsklontjes
 9. 1 cocktailkers (voor garnering)
 10. 1 partje sinaasappel
Instructions
 1. Doe alle ingrediënten samen met flink wat ijsblokjes in een cocktailshaker.
 2. Schud alles goed samen en schenk door een zeef in een groot glas gevuld met ijsklontjes.
 3. Garneer de Aruba Ariba met de cocktailkers en sinaasappel. Serveer met een rietje.
Happy hour tip
 1. Andere recepten voor de Aruba Ariba schrijven ook voor om de cocktail te roeren en niet te schudden. Dat is een kwestie van smaak. Bij het schudden ontstaat er een mooi schuimlaagje bovenop.
 2. Als je geen fles Koekoei likeur in de kast hebt staan, dan kan je de Aruba Ariba ook maken door de Koekoei likeur te vervangen door grenadinesiroop.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Proost!

en

Fijn Weekend!

Denk aan het Etiketje: Geniet, maar drink met mate! 100 % BOB, 0 % op! NIX onder 18!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.