Angel Food Cake voor alle Moeders

Angel food cake met poedersuikerEen moeder is als een engel zonder vleugels. Deze taart is gemaakt voor engelen: “De Angel Food Cake”. Licht, luchtig en hemels.

Het is vandaag Moederdag. Ik wist meteen, dat ik als geschenk voor alle moeders dit recept voor Angel Food cake wilde posten vandaag.

Ik ben gezegend met twee geweldige moeders. Mijn eerste moeder bracht mij ter wereld. Ze was pure liefde. Dat is mijn herinnering aan haar. Ze had geduld met me en leerde mij dat alles mogelijk is, zelf tegen de schijn van onmogelijkheid in. Ik ben geboren met een klompvoetje en de doktoren op Aruba vertelden haar dat ik nooit zou kunnen lopen. Ze wilde dit niet geloven en zocht andere deskundigen en ik kon lopen voor ik 1 jaar was. Ik ben haar dankbaar voor die doorzettingskracht. Ze heeft niet lang mogen leven, want ze stierf op haar 33ste toen ik 7 jaar was en mijn zusje 4 jaar. Ik troost mij altijd met de gedachte, dat ze te goed was voor deze wereld en dat God haar nodig had in de hemel om zijn liefdeswerk te doen.

Na haar overlijden werd mijn tante mijn moeder. Nog zo’n geweldige vrouw. Zij nam ons in huis zonder nadenken en zonder klagen. Ze deed gewoon. Als ik nu terugkijk, was dat een zware en moeilijke opgave. Dat was niet makkelijk om twee kleine meisjes in huis te nemen, terwijl haar eigen kinderen al tegen de twintig liepen. Met onvoorwaardelijke liefde geduld en aandacht bracht zij ons groot. Van haar leerde ik dat als je hard werkt je alles kunt bereiken, dat geloof je kracht geeft om door te gaan als je zelf denkt dat het bestaan te zwaar is, dat je plezier moet maken in het leven en elke gelegenheid moet aangrijpen om het leven te vieren en dat liefde, eerlijkheid en eerbaarheid in het leven boven alles gaat.

Ik ben gezegend met twee geweldige moeders. Ze zijn beide engelen. De een is al in de hemel en beschermt met vanaf daar. De ander is een engel hier op aarde, die ondanks de afstand tussen Arnhem en Aruba, mij aanvoelt, raad geeft en mijn voorbeeld is.

Ik wens alle moeders vandaag een gelukkige Moederdag toe!

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat is passender voor Moederdag dan een angel food cake. Deze taart dankt zijn naam aan de luchtigheid en wolkerigheid die het krijgt van de opgeklopte eiwitten. Om deze taart te maken heb je ook het geduld van engelen nodig. En speciaal voor Moederdag heb ik deze taart gegarneerd met een klein bosje eetbare roosjes.

Angel Food Cake
Een taart, die gemaakt is als voedsel voor engelen. Probeer eens keer deze Angel Food cake uit. Heerlijk luchtig en je waant je als een engel op wolkje.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 130 gram fijne bloem (of vervang 2 theelepels bloem met maizena)
 2. 1 theelepel cream of tartar (
 3. ½ theelepel zout
 4. ½ theelepel vanille-extract
 5. 1 citroen
 6. 300 gram witte basterdsuiker (verdeeld in twee delen: 1 deel van 200 gram en 1 deel van 100 gram)
 7. 1 ½ cup eiwitten op kamertemperatuur (± 12 grote eieren)
Keukenbenodigdheden
 1. Een tulbandvorm
Zo ga je te werk
 1. Zeef de bloem, 100 gram van de suiker en zout in een kom. Als je geen fijne bloem kunt vinden, dan weeg je eerst de 130 gram bloem af en zeef dit in een kom. Vervolgens neem je hier twee theelepels uit. Dan zeef je 2 theelepels maïzena in de kom met de bloem. Dit is om de bloem luchtig te houden als je er straks een beslag van maakt.
 2. Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft van de citroen uit. Neem twee theelepels van de citroensap en zet opzij in een klein kommetje. Gebruik 1 theelepel citroensap om de kom van de keukenmachine of een grote kom helemaal te ontvetten. Doe hetzelfde met de tulbandbakvorm. Alles moet zo vetvrij mogelijk zijn. Het insmeren met citroensap helpt hierbij.
 3. Gebruik de ontvette kom om de eiwitten stijf te kloppen. Gebruik voor het opkloppen van de eiwitten een keukenmachine of een handmixer.
 4. Als de eiwitten schuimig beginnen te worden voeg je de cream of tartar ( ) en de twee theelepels citroensap toe.
 5. Verhoog de snelheid van de snelheid van de mixer totdat het eiwit begint te pieken. Voeg langzaam de resterende 200 gram suiker toe aan de eiwitten. Doe er steeds een klein beetje suiker erbij tot alles is opgenomen. Het eiwit moet zacht en wolkerig zijn. Klop ze niet te stijf.
 6. Voeg tot slot de vanille-extract toe aan de eiwitten.
 7. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 8. Neem nu het bloemmengsel erbij. Spatel steeds een klein beetje van de bloemmengsel door het eiwit. Vouw het bloemmengsel voorzichtig door het eiwitschuim.
 9. Lepel het beslag voorzichtig in de tulbandvorm. Maak het beslag met de achterzijde van een lepel glad.
 10. Bak de taart in 45 minuten op 180 ºC af in de oven.
 11. Haal de taart direct na het bakken uit de oven. Als de tulbandvorm geen "voetjes" heeft, dan draai je het om en laat het op de hals van een fles afkoelen.
 12. Verwijder de taart heel voorzichtig uit de vorm als deze helemaal is afgekoeld. Snijd eerst met mes de taart los van de zijkanten.
 13. Besprenkel de taart met wat poedersuiker.
 14. De taart is lekker zonder verdere garnering. Maar een bolletje vanille-ijs en een beetje jam zijn en goede aanvulling bij deze angel food cake.
Tip van Oma
 1. Er zijn speciale tulbandvormen voor angel food cake te koop via kookwinkels. Deze zijn dan voorzien van voetjes en hebben een uitneembaar middenstuk. Deze tulbandvormen zijn ook bij de grotere aziatische toko's te vinden.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • Marijke schreef:

  Ik hoorde voor het eerst van cream tartar (opgezocht).Waarom is dit toegevoegd ? Is i.p.v. baking soda e.d. als rijsmiddel of als smaakje? Heb het nl. nog nooit gebruikt. Wat een leuke recepten staan hier. Kom vaker snuffelen en krijg vanaf heden ook de recepten.

  • Alesig schreef:

   Hoi Marijke,

   Bedankt voor je reactie en complimenten voor de blog. Je bent van harte welkom om vaker langs te komen ? Bedankt voor het inschrijven.
   Dan je vraag.
   Cream of tartar is wat wij kennen als wijnsteenzuur. Het wordt gebruikt voor de Angel Food Cake omdat het een andere rijs geeft. Als je deze taart zou maken met alleen baksoda dan zou het niet zo luchtig worden. Bij een goede bakwinkel of natuurwinkel is het wel goed verkrijgbaar.
   Hartelijke groeten
   Alesig

 • henkie smit schreef:

  ik hou van taart

 • […] zei enthousiast ja! Ik wist ook meteen wat het zou moeten worden. Deze limoncello taart en een Angel Food Cake. Beiden vielen in de […]

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.