Oranje zalmmousse voor Koningsdag

Zalmmousse, Koningsdag, Zalm, roomkaas, hapjes, zalmmousse zelf maken, zalmsalade

Deze zalmmousse maak je zelf in een handomdraai. Garneer het mooi op toastjes en je hebt een indrukwekkend en koninklijk hapje.

Vandaag vieren we voor het eerst Koningsdag. Het is mooi om te zien hoe Koning Willem Alexander, koningin Maxima, hun kinderen en de hele koninklijke familie vandaag in Amstelveen deze eerste Koningsdag vieren. Ik ben geen fanaat van het koningshuis. Maar ik heb er wel wat mee. Ik heb een diep respect voor de leden van de koninklijke familie. Natuurlijk, ze worden geboren met een gouden lepel in de mond. Ze hebben vrijheden en rijkdommen binnen handbereik die voor ons, het gewone volk, niet bereikbaar zijn. Maar tegelijkertijd zijn ze zo gebonden. De vrijheden en rijkdommen worden duur betaald, want die worden beperkt door de onzichtbare tralies van een gouden kooi.  Ze zijn mensen van vlees en bloed, hebben een eigen wil, maar die kunnen ze niet vrijelijk uiten. Want ze staan in de spotlight, steeds weer, want ze zijn niet alleen van zichzelf, maar ook van ons allemaal. Hun doen en laten, hun zeggen en zwijgen, dat alles wordt door ons allemaal gewikt en gewogen. We hebben er steeds een mening over, want zij vertegenwoordigen ook ons, zij zijn onze Koning en Koningin.

Ik vind onze traditie van een monarchie prachtig. Het geeft ons iets te dromen. Het Koninklijk Huis staat symbool voor wat wij als Koninkrijk zijn. Het oranje van de vaandel verbindt ons tot één volk. Oranje boven!

Ik wens ons allemaal vandaag in Nederland, in Amstelveen, in Arnhem, in Rotterdam, op Aruba, op Curaçao, op Sint Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius samen een geweldige en fijne Koningsdag toe!

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze oranje mousse van zalm en roomkaas misstaat vandaag niet op de borreltafel. Het is een simpel recept. Meng roomkaas en gerookte zalm in een keukenmachine en…voilá. Je hebt een heerlijke zalmmousse gemaakt om op een koninklijke dag als vandaag te serveren. De mousse kleurt daarnaast ook mooi oranje. Helemaal geschikt als hapje op Koningsdag!

Zalmmousse
Door de mooie oranje kleur van deze zalmmousse is het een ideaal hapje om te serveren op Koningsdag, maar ook als voorgerechtje is deze zalmmousse heerlijk.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 200 gram zachte roomkaas
  2. 200 gram gerookte zalm
  3. peper (vers gemalen)
  4. 1 teen knoflook gehakt of geperst met knoflookpers (optioneel)
Zo ga je te werk
  1. Doe de roomkaas, zalm en knoflook in een keukenmachine met hakfunctie of gebruik een staafmixer. Knoflook maakt de mousse net iets pittiger. Maar je kunt de knoflook ook achterwege laten. De mousse smaakt dan net iets zachter.
  2. Voeg flink wat vers gemalen peper toe.
  3. Doe de keukenmachine aan totdat een mooi glad geheel ontstaat. Proef de mousse om te kijken of je er nog meer peper of zout aan toe wil voegen. Wees voorzichtig met zout en voeg dit als laatste toe omdat gerookte zalm al vrij zout is. Als je meer peper, zout, andere kruiden of specerijen toevoegt, laat dan de keukenmachine nog even draaien voor je de mousse gaat gebruiken.
  4. Je kunt de mousse in een kom serveren met wat toastjes erbij of je kunt de zalmmousse zelf op toastjes mooi opmaken. Gebruik een spuitzak met een stervormige spuitmond om de zalmmousse op te spuiten als je de toastjes zelf opmaakt.
  5. Garneer de zalmhapjes met verse bieslook of wat blaadjes rucola.
Tip van Oma
  1. Deze zalmmousse is ook prima te serveren als voorgerecht. Serveer het dan met een frisse salade van tomaat en komkommer. Snijd de komkommer en tomaat in kleine blokjes. Maak de komkommer en tomaat even aan met wat olijfolie, peper en zout. Gebruik een serveerring om er een mooi torentje van te maken. Serveer eventueel met wat brood of een vers gebakken bladerdeegkoekje.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.