Happy Hour: The Gimlet

Gimlet, cocktails, rose's lime likeur, gin, dry gin, gimlet,

Gimlet

 Welkom bij de nieuwe rubriek op Bakken Zoals Oma: Happy Hour. We luiden het weekend in en starten deze rubriek met een klassieker uit Engeland: “The Gimlet”.

Stel je voor…je leeft in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Je zit in een café aan een tafeltje een kop koffie te drinken. Je kijkt uit het raam. Er komt een indrukwekkende sportwagen aanrijden. Er stappen twee mannen uit. De man die auto bestuurde heeft een groot litteken op zijn gezicht. De mannen komen binnen en gaan aan een hoog tafeltje in het donkere hoekje naast jouw tafel zitten. Het is pas vijf uur in de middag. De mannen gaan daar zitten en bestellen een drankje. De ober brengt witgroene drankjes naar de mannen. Het is een mengseltje van gin en limoensap. Je hoort de mannen praten: “Ze weten niet hoe ze gemaakt worden hier.”, zegt de man met het litteken. “Wat ze hier een gimlet noemen is gewoon wat limoen- of citroensap met gin, wat suiker en bitters. Een echte Gimlet zijn gelijke delen gin en Rose’s Lime…niks meer. Dat verslaat een martini zonder pardon.” De andere man antwoordt: “Ik heb me nooit druk gemaakt om drankjes.” Later hoor je dat de mannen verwikkeld zijn geraakt in een heftige geschiedenis van intrige, overspel en moord…

De scene hierboven komt uit de detectiveroman van de Amerikaanse auteur Raymond Chandler. Zijn verwijzing naar de Gimlet maakte het drankje in de jaren vijftig van de vorige eeuw immens populair. De passage hierboven komt rechtstreeks uit Chandlers boek: “The Long Goodbye” uit 1953.

Rose’s Lime Cordial

De Gimlet is simpele mix van Engelse gin met Engelse Rose’s lime cordial. De elegante simpliciteit van dit drankje maakte het tot de uitverkorene voor deze eerste post in mijn nieuwe Rubriek Happy Hour. Hoewel ik niet helemaal het recept van Chandeler volg bestaat mijn Gimlet ook alleen uit gin en Rose’s lime cordial. Rose’s Lime Cordial is een eeuwenoude limoensiroop. Een Engelse handelaar in limoen- en citroensappen kreeg in 1867 patent op het proces om een limoensiroop te maken zonder toevoeging van alcohol. De lime cordial werd in productie genomen. Het drankje werd ook door de Britse marine ingezet om de mariniers en matrozen te beschermen tegen scheurbuik tijdens lange tochten op zee. Rose’s lime cordial is verkrijgbaar bij een goede slijter.

De Gimlet mag met recht een klassieker genoemd worden. Al in 1928 werd het eerste recept voor de Gimlet op papier gezet. In de jaren ’50 werd het drankje populairder door het boek van Chandler. Maar ook Hemingway gaf de Gimlet in zijn oevre een plek. De gimlet is volgens Hemingway: “Just the thing to do.” We volgen graag het advies van Hemingway op…ik in elk geval wel!

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij de eerste slok van de Gimlet word je verrast door het contrast van zoet en zuur in deze cocktail. Geserveerd in een martiniglas is het een lust voor ogen. De mix oogt simpel, elegant en verfijnd. Door de gin en Rose’s Lime te mixen in een metalen cocktailshaker met wat ijsblokjes is het drankje ijskoud als je het in het glas schenkt. Een goed begin van de Happy Hour!

Gimlet
Serves 1
Met recht een Engelse klassieker: Limoensiroop, zoals dat 150 jaar geleden al gemaakt werd, gemixed met London gin.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 60 ml Dry Gin
  2. 30 ml Rose's Lime likeur
  3. IJsblokjes
Benodigheden
  1. Cocktailshaker
  2. Cocktailglas (of martiniglas)
Zo ga je te werk
  1. Vul de cocktailshaker met de ijsblokjes, gin en Rose's lime.
  2. Schud de cocktailshaker totdat de buitenkant beslaat.
  3. Schenk de cocktail door een zeef in een martiniglas. Serveer zonder ijsblokjes.
Happy Hour Tip
  1. Als het echt warm is. Dan bedoel ik echt zomers heet, dan is de Gimlet ook erg lekker "on the rocks". Serveer de Gimlet dan met ijsblokjes in een laag whiskeyglas met een schijfje of partje limoen.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Proost en Fijn Weekend!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.