Gemberkoek uit Trinidad

Gemberkoek (21)Een heerlijke kruidige gemberkoek die lekker smaakt bij de thee of koffie. De gemberkoek wordt gemaakt met verse gember en melasse.

Een tijd geleden kocht ik bij de toko een pot Black strap melasse. Melasse is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van suiker. Het is een donkere stroop die lijkt op gewone suikerstroop, maar een stuk bitterder van smaak is en boordevol gezonde mineralen zit.

Suiker kan gewonnen worden uit suikerbieten of uit suikerriet. De meeste suiker die we in Nederland eten komt van suikerbieten. De black strap melasse is een bijproduct dat ontstaat bij het productieproces van suiker uit suikerriet. Om suiker uit suikerriet te halen wordt eerst het sap uit het riet geperst. De sap wordt gezeefd en schoongemaakt en vervolgens gestoomd tot het indikt tot stroop. Daarna wordt de stroop gekookt waardoor het gaat kristalliseren en de suiker uit de stroop gewonnen kan worden. Er blijft een dikke stroop over, die minder suiker bevat en waaruit verder geen suiker meer gewonnen kan worden. Dit is de melasse. Tot aan de 16e eeuw werd dit bijproduct als onbruikbaar gezien en weggegooid. Inmiddels zijn we erachter dat de melasse veel mineralen bevat en dat het voor vele doeleinden kan worden gebruikt.

Waar wordt melasse voor gebruikt?

Halverwege de 16e eeuw werd ontdekt dat door het aanlengen van melasse met water een fermentatieproces in gang wordt gezet waar alcohol bij ontstaat. Uit die vrijgekomen alcohol werd rum gedestilleerd. De melasse werd toen ook al gebruikt als ingrediënt voor het bakken van roggebrood of het werd gebruikt als veevoer. Tegenwoordig wordt melasse nog steeds veel gebruikt als ingrediënt in de voedselindustrie. Het is een grondstof bij de productie van bijvoorbeeld (bakkers)gist of citroenzuur.

Maar melasse wordt ook voor minder vanzelfsprekende toepassingen gebruikt. Ik was het meest verrast om te ontdekken dat melasse wordt gebruikt bij gladheidsbestrijding. Melasse wordt dan vermengd met strooizout. Het mengsel dat dan ontstaat wordt gebruikt om op de weg te strooien bij gladheid. Het is een biologisch product en dus ook biologisch afbreekbaar. Jaarlijks wordt in Nederland alleen al 30 ton melasse gebruikt in de gladheidsbestrijding van onze wegen. Dat had ik nooit kunnen bedenken. Jij wel?

Deze diashow vereist JavaScript.

Natuurlijk kan je de melasse ook nog steeds gebruiken om te koken en bakken, zoals ik dat in dit recept voor gemberkoek ook gedaan heb. De melasse en gember vormen samen een bijzonder paar in dit recept. Samen vormen ze de basis voor deze gemberkoek. De diepe bijna drop-achtige smaak van de melasse gecombineerd met de scherpte van de gember maken deze gemberkoek tot een waar genot. Het is niet een stuk gebak waar je een flinke punt van afsnijdt om te eten, maar je serveert het in kleine blokjes. Het is een machtig stukje koek. De bereidingswijze is ook bijzonder. De melasse wordt verwarmd en je voegt er wat suiker aan toe om het geheel wat zoeter te maken. Daarna wordt de bloem toegevoegd om een beslag te maken. Dit zorgt ervoor dat de koek een lekker plakkerige structuur krijgt.

Gemberkoek uit Trinidad
Door het gebruik van melasse blijft de gemberkoek lang vers en lekker. De verse gember en nootmuskaat maken de gemberkoek pittig en krachtig.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. ½ cup melasse
 2. 1 cup kristalsuiker
 3. ½ cup ongezouten roomboter
 4. ½ cup heet water
 5. 2 cups bloem
 6. 2 theelepels bakpoeder
 7. ½ theelepel gemalen zeezout
 8. 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
 9. 2 theelepels verse gember (geraspt)
 10. 1 ei (geklutst)
Keukenbenodigdheden
 1. 1 vierkant bakblik met afmetingen van 22 bij 22 cm. Bijvoorbeeld een bakblik voor brownies.
 2. Klein beetje boter (voor het invetten van het bakblik)
 3. Bakpapier
Zo ga je te werk
 1. Vet het bakblik in met een dun laag boter. Bekleed het bakblik vervolgens met bakpapier. Sla deze stap niet over. Als je dit niet doet zal je de gemberkoek heel moeilijk het blik kunnen halen.
 2. Snijd ongeveer een stuk van 2 x 4 cm van een stuk verse gemberwortel af. Schil de gember en rasp totdat je twee theelepels vers geraspte gember hebt. Zet de geraspte gember opzij.
 3. Doe de melasse, suiker en boter in een pan met een dikke bodem. Verwarm alles op een laag vuur. Het mengsel is klaar als de suiker volledig is opgelost en de boter is gesmolten.
 4. Neem het melassemengsel van het vuur. Schenk het hete water hierbij. Roer het mengsel goed door. Er zal nu een waterig bruin soepje ontstaan. Dit is goed.
 5. Zet de oven aan. Verwarm de oven voor op 150 ºC.
 6. Zeef de bloem, bakpoeder, nootmuskaat en het gemalen zout samen in een kom. Meng dit goed samen.
 7. Voeg de geraspte gember en het geklutste ei toe. Roer dit door het bloemmengsel.
 8. Schenk het melassemengsel langzaam in de kom bij de bloem. Meng ondertussen steeds goed door met een houten lepel. Roer totdat er een glad beslag ontstaat.
 9. Schenk het beslag in het met bakpapier beklede bakblik.
 10. Bak de gemberkoek in 60 minuten gaar in de oven op 150 ºC.
 11. Laat de gemberkoek na het bakken 30 minuten in het bakblik afkoelen.
 12. Haal de gemberkoek nu uit de vorm en laat het op een koelrek volledig afkoelen.
 13. Snijd de koek in kleine vierkantjes van ongeveer 3 x 3 cm. Serveer de gemberkoek met een bolletje vanille-ijs of slagroom.
Tip van Oma
 1. Deze gemberkoek is erg lekker om mee te nemen naar het werk. De gemberkoek is krachtig van smaak en machtig. Het is een lekkere snack voor bij de koffie.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.