Botercrème – Basisrecept

Vanille cupcake met vanille botercrèmeZoek je een makkelijk recept om zelf botercrème te maken? Hier kan je het vinden. Dit is een botercreme basisrecept in Amerikaanse stijl.

Niet zo lang geleden heb ik een basisrecept voor cupcakes hier op Bakken Zoals Oma gedeeld. Een cupcake is geen cupcake zonder versiering. Dus volgt vandaag een makkelijk basisrecept voor de “topping” of “frosting”, zoals de Amerikanen dat zouden zeggen.

Het meest simpele is om wat jam of chocoladepasta op de cupcake te smeren. Dat is snel makkelijk en altijd smakelijk. Soms wordt een cupcake ook opgemaakt met fondant, marsepein of botercrème. Met botercrème kan je een prachtige “swirl” maken, maar je kan de botercrème ook gewoon op de cupcake smeren. Om een prachtige swirl te krijgen, gebruik je een spuitzak met daarop een grote stervorminge spuitmond. Voor de cupcakes uit het basisrecept heb ik gewoon deze simpele vanille-botercrème volgens Amerikaans recept gebruikt. Amerikanen zijn experts op het gebied van cupcakes, frosting en toppings. Dat verklaart ook het gebruik van de Crisco. Door Crisco te gebruiken blijft de botercrème stevig van structuur en blijft het ook na het opspuiten zijn vorm en smaak behouden. De cupcakes kunnen dan ook prima een paar dagen buiten de koelkast worden bewaard.  Je kunt de Crisco ook vervangen door margarine, maar dan zal de botercrème iets minder stevig zijn.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze botercrème heeft een heerlijke zachte zalvige structuur. Doordat de basissmaakmaker vanille is kan je zelf de botercrème naar smaak veranderen. Je kunt bijvoorbeeld wat jam toevoegen voor een botercrème met een fruitsmaakje. Ook kan je de smaak van de botercrème aanpassen door in plaats van de vanille-extract een andere smaakmaker toe te voegen. Een botercrème van pistache zou bijvoorbeeld smakelijk zijn. Om de botercrème van kleur te laten veranderen kan je wat druppels kleurstof toevoegen nadat je de melk hebt toegevoegd. Laat de mixer draaien. Al naar gelang de kleur die je wilt maken zul je meer of minder druppels kleurstof toe moeten voegen. Omdat de botercrème wit van kleur is, is het altijd aan te raden om te beginnen met een paar druppels kleurstof en te zien wat er gebeurt. Je kunt de kleur altijd donkerder maken, maar niet lichter. Dus wees voorzichtig met het gebruik van kleurstof. Met dit recept maak je ruim voldoende botercrème om 24 cupcakes mee te kunnen versieren.

Botercrème - Basisrecept
Met dit basisrecept voor botercrème in Amerikaanse stijl kan je alle kanten op. Voeg verse vruchten toe, een beetje vruchtenjam, geef het een kleurtje of een smaakje met een extract om je eigen twist aan de botercrème te geven. Maar au naturel is de botercrème ook erg lekker.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1/2 cup shortening (plantaardig vet) zoals Crisco
 2. 1/2 cup roomboter
 3. 4 cups gezeefde poedersuiker
 4. 1 theelepel vanille-extract
 5. 2 eetlepels melk
Zo ga je te werk
 1. Meng de Crisco en de roomboter glad en luchtig met een elektrische mixer.
 2. Voeg de vanille-extract toe en mix alles goed samen. Als je de botercrème een andere smaak wilt geven kan je nu extra smaak toevoegen door nu een theelepel extract naar eigen keuze toe te voegen in plaats van vanille.
 3. Doe nu een klein deel van de poedersuiker in de kom met het botermengsel. Doe de mixer aan en klop totdat al het poedersuiker is opgenomen. Voeg de rest van de poedersuiker op deze wijze toe aan het botermengsel totdat het geheel is opgenomen. Mix steeds tussendoor op gemiddelde snelheid.
 4. Als al het poedersuiker is opgenomen zal de crème er nog droog en korrelig uitzien. Voeg nu de melk toe en laat de mixer nog een paar minuten draaien voor een luchtige crème.
 5. Doe de botercrème over in een spuitzak als je het als vanillebotercrème wilt gebruiken.
 6. Als je een eigen twist wilt geven kan je nu twee eetlepels vruchtenjam naar smaak toevoegen, fijngesneden verse vruchten of vruchtenpuree. Meng alles goed samen tot het de gewenste smaak en/of kleur heeft.
Tip van Oma
 1. Je kunt de botercrème ook tevoren maken. Als je de botercrème niet direct gaat gebruiken dek het dan af met een natte doek of plasticfolie tot je het gaat gebruiken. De botercrème kan ook prima een dag tevoren gemaakt worden. Bewaar de crème dan afgedekt in de koelkast.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.