Zachte Karamel

Recept voor zachte karamel

Zachte karamel

Deze zachte karamels zijn zo lekker. Het zijn net kleine zoete wolkjes die op je tong smelten. Met dit recept kan je zelf zachte karamel maken. Deze karamels zijn hemels, plakkerig en zoet. Gezond? Nee, dat zijn ze niet, maar wel tongstrelend lekker.

Karamel sin papel

Op Aruba, Bonaire en Curaçao wordt Papiamento gesproken. Het is mijn moedertaal. Sinds ik in Arnhem ben gaan wonen, spreek ik het niet meer dagelijks. Dat vind ik soms wel jammer. Maar ik kan dan altijd even de telefoon pakken en mijn ouders, zussen, broer, tantes, nichtjes en neefjes bellen om even bij te kletsen. De afstanden zijn wat groot Rotterdam, Aruba of Curaçao, maar tegenwoordig maakt dat met Skype, Whatsapp, Facetime en gewoon ouderwets de telefoon niet zo veel uit.

Het Papiamento is op de eilanden ontstaan als een soort tweede taal voor de slaven op de eilanden. Het was een taal voor de slaven, die niet door de meesters kon worden verstaan. Er zijn  invloeden van het Nederlands, Afrikaans, Indiaans, Portugees, Engels en Spaans terug te vinden in de taal in het Papiamento. Later werd het overgenomen en werd het voertaal. Het Nederlands bleef lange tijd officiële voertaal. Het Papiamento is een vrij fonetische taal. De meeste woorden spreek je uit zoals je ze schrijft. Maar het is niet heel makkelijk om te leren. Veel woorden hebben dubbele betekenissen. De taal is daarmee doorspekt. En nuances zitten in de toon en klanken. Het is vrij emotionele taal met gevoel. In het Papiamento bestaat er geweldige gezegde die heel erg past bij dit recept: “Bo ta parce karamel sin papel”. Het betekent letterlijk: “Je lijkt op een karamel zonder papiertje”. Op de eilanden is het altijd warm. Karamel is daar altijd zacht en plakkerig. Als iemand tegen je zegt, dat je op een karamel zonder papier lijkt, dan betekent dat je heel sociaal iemand, die met iedereen kan vinden.  Of met een minder positieve ondertoon kan het ook betekenen, dat je te familiar bent. Toen ik deze zachte karamel aansneed om het in kleine blokjes in te pakken moest ik aan die Arubaanse gezegde denken. Zachte karamel zonder papier blijft echt overal aan plakken. Aan je mes, aan het papiertje, aan je vingers…het plakt echt overal aan. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waxpapier en corn syrup

Om deze zachte karamels in te pakken kan je het beste wax-papier gebruiken. Dat is alweer zo’n Amerikaans product die in Nederland moeilijk te krijgen is. De meeste Surinaamse of Antilliaanse toko’s verkopen het wel. Het is een soort bakpapier, maar dan wit van kleur met een dun laagje was. Dit zorgt ervoor, dat het papier niet blijft plakken aan het eten dat je ermee inpakt. Ik gebruik het hier om de karamels in te pakken. Op de eilanden is in elke keuken naast de plastic folie, aluminiumfolie en bakpapier vaak ook een rol wax-papier te vinden. Je kunt ook cellofaanfolie gebruiken om de karamel in te pakken. Plastic folie en aluminiumfolie zullen niet zo goed werken. Dit recept is vrij simpel en makkelijk te maken. Ik had meer moeite om de witte corn syrup te vinden. Corn syrup is een soort glucosesiroop gemaakt van mais. De donkere corn-syrop is makkelijker te vinden. Ik ben vele supermarkten en toko’s langs geweest. Hier in Arnhem, maar ook in Rotterdam en heb het nergens kunnen vinden. Ik stond op het punt om het via internet te gaan bestellen, tot ik werd gewezen op een kleine Antilliaanse toko in de Arnhemse wijk Malburgen-Oost. Daar bleken ze het wel te hebben. Gewoon in mijn eigen wijkje. Ik twijfelde geen moment en nam een fles mee naar huis. Ik dook de keuken in en maakte deze overheerlijke zachte karamels.

Zachte karamel
Jij kunt het ook! Maak zelf zachte karamelsnoepjes. Ze zijn heerlijk zacht en plakkerig, zoals karamel hoort te zijn.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 blik gecondenseerde melk
 2. 2 cups suiker
 3. 1 cup ongezouten roomboter
 4. 1,5 cup witte Karo Corn syrup (te vervangen door golden syrup of agave-siroop)
 5. 1 theelepel vanille-extract
Zo ga je te werk
 1. Bereid een vuurvaste ovenschaal voor, door het in te smeren met boter. Gebruik een vierkante of rechthoekige ovenschaal voor het beste resultaat. Je kunt dan betere blokjes karamel snijden. Gebruik een schaal van ongeveer 22 X 30 cm.
 2. Doe alle ingrediënten in een steelpan met een dikke bodem. Verwarm alles op een middelmatig vuur.
 3. Blijf constant roeren. Kook de karamel totdat het een temperatuur van 116 graden bereikt. Gebruik voor het beste resultaat een elektrische thermometer of een suikerthermometer.
 4. Schenk de karamel in de ovenschaal over. Laat de karamel volledig afkoelen voordat je het gaat aansnijden.
 5. Snijd als de karamel volledig is afgekoeld kleine vierkante stukjes af. Gebruik wax-papier of cellofaanfolie om de karamelstukjes in te pakken.
Tip van Oma
 1. Het is best lastig om in Nederland witte Corn Syrup te vinden. Ik heb het in elk geval nog niet in een reguliere supermarkt of toko gevonden. Toevallig heb ik in de buurt een Antilliaanse toko, waar het wel te vinden is. Als je die luxe niet hebt, kan je ook via Amerikaanse online supermarkten een fles bestellen. Maar golden syrup (verkrijgbaar bij grotere supermarkten) of agave-siroop (bij grote supermarkten en reformwinkels te vinden) kunnen als vervanger gebruikt worden. Ook kan je zelf een vervanging maken door 1-1/4 cups suiker and 1/3 cup water te koken, totdat er een siroopmengsel ontstaat. Ik kan geen garanties geven voor het gebruik van de hier genoemde vervangingen. Het kan zijn, dat de smaak of textuur dan verandert.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.