Zelfrijzend bakmeel zelf maken

Recept Zelfrijzend bakmeel zelf maken

Zelfgemaakte zelfrijzend bakmeel in een fles

Stel je het volgende voor. Je bent een tijd op zoek naar een recept. Je vindt hier op Bakken Zoals Oma , op Pinterest of op een andere blog het recept dat je zoekt. Bij de ingrediënten staat zelfrijzend bakmeel.

Dat heb je niet in huis. Je hebt wel bloem, zout en bakpoeder in de kast staan. Reden tot paniek?

Nee. Je kunt zelfrijzend bakmeel zelf maken! Hier lees je hoe je dat doet!

Het is niet moeilijk of ingewikkeld. Je hebt bloem nodig, bakpoeder en een beetje zout. Als je wat vaker bakt dan zijn dit ingrediënten die je vast wel in je kast hebt staan. Meng deze drie samen en je hebt zelf zelfrijzend bakmeel gemaakt.

Ik heb dit voor het eerst gedaan, toen ik op een zondagavond ineens bakkriebels had en kaneelbroodjes wilde bakken. Ik gebruikte een recept waarbij het brood gebakken wordt zonder gist. Ik wilde snelle broodjes die niet hoefden te rijzen. Toen ik de ingrediënten bij elkaar zocht kwam ik erachter, dat het pak zelfrijzend bakmeel dat ik in huis had bijna leeg was. Ik had niet genoeg voor de broodjes. Ik heb toen voor het eerst deze formule gebruikt om zelfrijzend bakmeel zelf te maken. Het was de eerste keer, maar zeker niet de laatste keer. De broodjes die ik ermee gebakt heb waren overheerlijk. Ik zorg er nu voor, dat ik mijn flesje zelfrijzend bakmeel altijd gevuld heb met mijn zelfgemaakte zelfrijzend bakmeel. En als het op is? Dan maak ik zelf weer meer.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom zelfrijzend bakmeel zelf maken?

Ik heb er over getwijfeld om deze tip te delen. Immers waarom zou je zelfrijzend bakmeel zelf maken? Ik heb het even op rijtje gezet.

  1. Het is leuk om het te doen. Ik probeer zo min mogelijk met producten uit een pakje te werken. Het zelf maken van zelfrijzend bakmeel past daar prima bij.
  2. Zelfrijzend bakmeel gebruik ik niet zo heel vaak. In veel bakrecepten wordt bloem gebruikt en daar wordt bakpoeder aan toegevoegd. Daarmee kan je makkelijker de werking van het rijsmiddel beïnvloeden. Hoewel het zelfrijzend bakmeel lang goed blijft is het natuurlijk zo, dat hoe langer een pak zelfrijzend bakmeel ongebruikt geopend is, hoe sneller de kwaliteit achteruit gaat. Omdat ik het niet zo vaak gebruik greep ik vaak mis.
  3. Er zijn recepten, waarbij het erg handig is om zelfrijzend bakmeel te gebruiken. In die gevallen hoef ik niet te wachten tot ik weer in de supermarkt ben om een nieuw pak zelfrijzend bakmeel te kopen. Ik kan het dan zelf maken.
  4. Je weet precies wat erin zit.

Reden genoeg om deze formule toch te delen.

Zelfrijzend bakmeel zelf maken
Een handig recept om zelfrijzend bakmeel zelf te maken.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 gram bloem
  2. 3 theelepels bakpoeder
  3. 1 theelepel zout
Instructions
  1. Meng de bloem, bakpoeder en zout samen.
  2. Roer goed door met een lepel of een garde.
  3. Bewaar de zelfrijzend bakmeel in een schone droge fles of blik die je goed luchtdicht kunt afsluiten.
Tip van Oma
  1. Schrijf de verhouding van de ingrediënten op een label en plak dit op de fles of bak, die je gebruikt om het zelfrijzend bakmeel in te bewaren. Als je zelfrijzend bakmeel op is, hoef je alleen maar op de fles te kijken om snel meer maken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

28 reacties

  • fernande geerts schreef:

    Gebruikt u daarvoor gewone bloem of vloeiende patisseriebloem?
    Bedankt op voorhand, ik ben heel blij dat ik het zelf kan maken, hier in Spanje vind ik het niet.

    • Elvira Groenewoud schreef:

      In Spanje gewoon te koop bij oa mercadona: preparado para elaborar BIZCOCHOS levadura incorporado.

  • Sonja schreef:

    Hallo,
    Zou het ook mogelijk zijn om het zelfrijzendbakmeel zonder zout te maken?
    Sinds kort zoutarm dieet, vandaar mijn vraag?

    Groetjes Sonja

  • Henk schreef:

    Bereidingswijze.
    Zelfrijzend bakmeel bestaat uit meel (bloem) en 10 % bakpoeder. Ik weeg eerst het bakpoeder af, 10 % van wat ik nodig heb en vul de rest aan met meel (bloem) tot het benodigde gewicht. Nodig 250 gram zelfrijzend bakmeel. Eerst 25 gram bakpoeder afwegen en dan de rest 225 gram meel (bloem) erbij. Meng dit goed door elkaar

    • Alesig schreef:

      Hoi Henk,
      Dat kan ook. In bakpoeder zit wel extra zetmeel en toevoegingen voor houdbaarheid. Door baksoda en zout te gebruiken hou ik het lijstje ingrediënten zo puur mogelijk. Jouw recept is een prima alternatief. Dank voor het reageren en delen!
      Hartelijke groet
      Alesig

  • Ronal P. schreef:

    Dank voor dit recept. Ik zit in een buitenland waar zelfrijzend weinig of niet voorkomt. Het bakpoeder komt nog uit Nederland dus ik ben gered. Dank voor de moeite die je gedaan hebt.

  • Patsy schreef:

    Natuurlijk kun je zelfrijzendebloem overal kopen , maar zit wel geregeld zonder . Dus bedankt voor de tip , ik maak liever alles zelf , ook al is het gemakkelijk om het zomaar in de winkel te gaan kopen

  • Sandra schreef:

    Johanna, zlfrijzend bakmeel kun je overal kopen hier in Zuid Limburg, bij Jumbo,Plus, AH en Jan Linders, dus het klopt niet helemaal wat je zegt. Maar ik vind het wel superhandig dat ik nu weet hoe zelfrijzend bakmeel zelf te maken! Want die hebben de meeste toch wel in huis. Is het gelukt met de wafels van oma’s recept? Ik ga binnenkort lekker pletskeskoek maken..typisch Limburgs,maar ooooo zo lekker….Kan ik dat ook ergens delen hier?

    • Alesig schreef:

      Hoi Sandra,

      Bedankt voor je reactie. Ik vind het zelf erg handig om niet meer twee verschillende soorten bloem te hoeven kopen. Tegenwoordig gebruik ik steeds meer biologische producten en biologisch tarwebloem is vrij makkelijk te vinden (ook in de grotere supermarkten), maar ik heb nog niet eerder biologisch zelfrijzend bakmeel gevonden. Daar gebruik ik dit recept dan ook graag bij. Het is gewoon heel handig om te weten om hoe je zelfrijzend bakmeel zelf kunt maken.

      Volgens mij woont Johanna in Duitsland en bedoelt ze dat zelfrijzend bakmeel daar moeilijk te vinden is 😉

      Ik heb nog gehoord van pletskeskoek? Ik ben wel erg benieuwd naar wat dat is. Het klinkt spannend. Helaas is er op de blog nog geen mogelijkheid om zelf recepten te delen. Je kunt natuurlijk altijd een recept ergens bij een reactie achterlaten. Wat ook leuk zou zijn is als je mij het recept toestuurt en misschien ook erbij vertelt wat het precies is. Ik kan het dan zelf ook uitproberen, foto’s maken en er een stukje over schrijven hier op de blog. Natuurlijk met verwijzing en alle credits voor degene die het recept aan me heeft gestuurd.

      Groetjes
      Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.