Blauwe Bessentaart

Recept blauwe bessentaart, taart met bessen en witte chocolade

Blauwe bessentaart met witte chocolade

Met dit recept maak je een frisse blauwe bessentaart met witte chocolade. Ik ben dol op blauwe bessen in gebak.  Als ik blauwe bessen zo uit het vuistje eet, vind ik ze niet zo bijzonder qua smaak. Blauwe bessen zijn vers en zonder suiker wel het gezondst. Blauwe bessen worden tegenwoordig ook wel gerekend tot de categorie “superfood”. De kleine blauwe besjes zitten vol gezonde stoffen die erg goed voor je zijn. Het zijn net kleine vitamine C-bommetjes. Als je blauwe bessen koopt, zorg er dan voor, dat je ze snel eet. Aangeraden wordt om ze binnen vijf dagen na aankoop vers te eten.

Blauwe bessen in een taart

Ik ben persoonlijk geen groot fan van verse blauwe bessen. Maar blauwe bessen in gebak, in een pudding, in een mousse, als coulis en bij ijs…oh, dat is hemels. Het allerliefst bak ik de blauwe bessen in een taart. Combineer blauwe bessen met melk, eieren, suiker en bloem en je tovert de meest geweldige taarten uit de oven. Als de bessen gebakken worden, lijkt het wel alsof het schilletje wegsmelt. De kern van de bessen verandert in een fijne zachte jam-achtige structuur.

Deze diashow vereist JavaScript.

In dit recept voor een blauwe bessentaart combineer ik de frisse smaak van citroen met de zoetzure smaak van de blauwe bessen. Om dit te balanceren gebruik ik de romigheid en zoetigheid van witte chocolade. Het beslag zelf is niet heel zoet. Door de toevoeging van de amandelmeel of gemalen amandelen wordt de taart sponzig en licht van structuur. Deze smaken samen vormen een geweldige zomere blauwe bessentaart.

Om de krulletjes van witte chocolade te maken heb ik een dunschiller met een kartelmesje gebruikt. Mijn chocoladekrulletjes waren niet glad. Ze hadden ribbeltjes, zoals je op de foto kunt zien. Dat vind ik wel mooi.

Blauwe Bessentaart
Een heerlijk frisse blauwe bessentaart met smeuiige witte chocolade
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor de taart
  1. * 2 eieren
  2. * 100 gram fijne suiker
  3. * 100 gram ongezouten boter (gesmolten)
  4. * rasp en sap van 1 citroen
  5. * 100 gram zelfrijzend bakmeel
  6. * 50 gram amandelmeel
  7. * 50 gram witte chocolade
  8. * 100 gram blauwe bessen
Voor garnering van de taart
  1. * 25 gram witte chocolade
  2. * 25 gram blauwe bessen
Zo ga je te werk
  1. Verwarm de oven voor op 180º C. Maak een taartvorm klaar door het te bekleden met bakpapier. Je kunt ook de bakvorm invetten met boter en met bloem bestuiven.
  2. Hak de witte chocolade in kleine stukjes
  3. Klop de eieren met de suiker schuimig en luchtig.
  4. Voeg de boter, citroenrasp en citroensap toe. Roer goed.
  5. Zeef de bakmeel en amandelmeel in het beslag. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is tot een klontervrij beslag
  6. Doe het beslag in de bakvorm
  7. Druk de bessen in een cirkelvorm in het beslag. Leg hier de blokjes witte chocolade op
  8. Bak de taart 30 tot 40 minuten in de oven op 180 ºC. Test altijd of je taart gaar is door er een dun mes of een satéstok in te prikken. Als het mes of de satéstok droog uit de taart komt is de taart gaar.
  9. Laat de taart afkoelen voor het serveren.
  10. Garneer de taart met krullen van de witte chocolade en wat blauwe bessen.
Tip van Oma
  1. Serveer de taart met een lekkere toef slagroom. Wat ook erg lekker is, is als je de taart helemaal laat afkoelen. Smelt dan de witte chocolade en besprenkel de chocolade over de taart. Laat dan de chocolade weer hard worden voordat je de taart serveert. De crunch van de chocolade geeft een mooi contrast met de fluweelachtige structuur van de blauwe bessentaart.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.