Tomatensoep met verstopte groenten

Ik wilde dit weekend soep eten. Kippensoep heeft mijn voorkeur. Maar dochterlief riep: “Mam, ik wil tomatensoep!”.
Nou dat laat ik me geen twee keer vertellen. Ze vraagt om groente!
In de tomatensoep verstop ik ook nog een boel andere groenten. De tomaat kleurt de soep toch rood.

Tsja, in de supermarkt is een heel gangpad te vinden vol met soepen. Soepen in blikjes, pakjes, zakjes en potjes. En ook een heel arsenaal tomatensoep: Heldere tomatensoep, tomatensoep à la crème, gebonden tomatensoep, tomatensoep met balletjes en zonder balletjes. Maar de makkelijkste soep om helemaal zelf te maken is toch wel tomatensoep. Tomaten, kruiden, water (en in dit geval een boel andere groente) en wat bouillonblokjes. Bouillonblokjes vind je ook in het soepgangpad. Die neem ik wel mee. Ik vind het een uitdaging om zo veel mogelijk zelf te maken, maar hele kipkarkassen, koeienbotten of vissengraten urenlang sudderen daar heb ik geen tijd voor. De volgende thuisblijfvakantie ga ik me hier misschien aan wagen. Maar tot die tijd…blijf ik mezelf het gemak van bouillonblokjes toestaan. Oh, ja, tomatenpuree is ook zoiets. Hoe maak je nou zelf tomatenpuree? En hoe bewaar je het? Dat blijf ik ook maar in blikjes kopen. Maar de rest van de soep, dat is helemaal zelfgemaakt.

Tomatensoep van echte tomaten

(en een boel extra groente)

– 8 à 10 Roma tomaten
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 grote ui of 2 kleine uien
– 1 teen knoflook
– 1 volle eetlepel tomatenpuree
– 1 stengel bleekselderij
– 2 lenteuitjes
– 1/2 prei
– 1 rode paprika
– 1 grote wortel
– peper
– zout
– 1 theelepel paprika
– verse basilicum
– verse marjolein (of oregano)
– droge peterselie
– 2 bouillonblokjes rundvlees
– 500 ml kokend water

Tip!
Snijd de groenten van tevoren in blokjes en reepjes en hak de verse kruiden alvast fijn. Bewaar wat stukjes basilicum voor de garnering van de soep. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Stap 1
Snipper de ui. Snijd de paprika in kleine blokjes. Verhit twee eetlepels olijfolie in een een grote pan. Fruit hierin de uitjes en paprika op matig vuur tot ze glazig zijn geworden.

Stap 2
Snijd de bleekselderij en prei in reepjes. Pers de knoflook (in hele fijne kleine stukjes hakken kan ook). Doe de bleekselderij, prei en knoflook in de pan bij de ui en paprika. Bak een minuut mee.

Stap 3
Snijd de tomaten in blokjes en rasp de wortel. Voeg de tomaten en wortel toe.

Stap 4
Nu lekker kruiden. Voeg peper en zout naar smaak toe. Besprenkel de paprikapoeder over de groente. Verkruimel de bouillionblokjes in de pan. Doe ook de basilicum, oregano, peterselie en tomatenpuree erbij. Roer goed door en laat ongeveer 10 minuten sudderen.

Stap 5
Voeg nu de 500 ml water toe en goed roeren. Ik doe altijd de waterkoker even aan om het water op te warmen. Het begint nu op een stoofpotje te lijken en niet op soep. Laat het geheel op vol gas koken. Als de soep gaat koken verlaag dan het vuur. Laat de soep nog 5 minuten op matig vuur doorkoken.

Stap 6
Roer nu met een staafmixer door de soep tot alle groenten fijn gepureerd zijn. Laat de soep nog 5 minuten sudderen.

Stap 7

Voeg tot slot ringetjes lenteui toe.

Serveer met een eetlepel créme fraiche en wat(zelfgebakken) brood. Binnen een half uur heb je een lekkere helemaal zelfgemaakte tomatensoep. Je kunt deze heerlijke soep zo oplepelen, maar dochterlief wilde perse soepballetjes!
Dus ik heb na het pureren van de groente wat soepballetjes mee laten koken.

Het resultaat

Genieten maar!

Eén reactie

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.